Vypoví-li chladnička službu a ještě k tomu v tropických vedrech, je to pořádné nadělení. To se musí vyřešit ihned nákupem spotřebiče nového. I při rychlém nákupu bychom ale měli vybírat s rozmyslem a podle základních pravidel. Jsou však pravidla pro její výběr všeobecně známa?

Kuchyňský solitér

Výběr začíná otázkou, zda koupit chladničku vestavnou, nebo volně stojící. To záleží na velikosti a dispozici kuchyně. Volně stojící přístroj může být zajímavým solitérem, ale vestavný zase diskrétně splývá s kuchyňskou sestavou. Dalším kritériem často bývá cena, ale i zde platí, že za málo peněz získáme jen truchlivě málo muziky.

Úspora v první řadě V prvé řadě je třeba sledovat energetickou třídu, která by měla být vždy v kategorii A, což v důsledku šetří peníze. Ještě lepší je A+, která ve srovnání se standardním A spoří dalších dvacet procent energie. Chladnička by nikdy neměla stát v blízkosti spotřebičů, které hřejí, například trouby nebo topení, protože by to zvyšovalo spotřebu energie.

Užitečné funkce Stejně důležité jsou funkce chladničky. Měli bychom hledat funkci no frost (proti namrzání vnitřního povrchu) nebo alespoň funkci snadného rozmrazování. Stejně praktická je zvuková signalizace otevřených dveří chladničky, která upozorní na zvýšenou teplotu, jež by mohla ohrozit životnost potravin.

Některé chladničky mívají zabudovaný ve dveřích výrobník ledu nebo filtr na chlazenou vodu a nebo dokonce pivní pípu, ale to jsou již nadstandardní funkce, bez nichž se zcela jistě obejdeme. Ale přiznejme si, mít vždy po ruce chlazenou vodu a kostky ledu bez zdlouhavého dolování z výrobníku ledu by bylo docela fajn. O vychlazeném pivečku, které v horkých dnech přijde určitě k chuti, ani nemluvě.

Vnitřní vybavení Praktická chladnička je rozdělena do několika chladicích zón. Jinou teplotu totiž vyžaduje syrové nezpracované maso a jinou například čerstvá zelenina. Přihrádky a police by měly být snadno vyjímatelné a omyvatelné. Důležitý je prostor na ukládání lahví ve dveřích chladničky. Některé značky totiž mají přihrádky zcela nevhodné a mnoho nápojů běžně prodávaných na českém trhu se vám do nich zkrátka nevejde.

Mrazák podle potřeby Mrazák bývá nedílnou součástí chladničky, tvoří přibližně jednu třetinu její velikosti a bývá umístěn v dolní části. Ani jedno však nemusí být pravda. Velikost a umístění mrazáku by mělo odpovídat našim potřebám a rodina, která sklízí úrodu na zahrádce, jej může mít klidně větší a pro snadnou dosažitelnost i v horní části.

Hvězdičky U mrazáku je třeba sledovat počet hvězdiček, je to tedy podobné jako u hotelu, až na to, že mrazák dosahuje maximálně čtyř hvězdiček (nejlepší hotely jich mají pět). Každá snižuje teplotu o minus šest stupňů. Většina mrazáků má tři hvězdičky, které tedy říkají, že při plném výkonu mrazí přístroj na teplotu minus osmnáct stupňů.

Rozmrazování První krok při rozmrazování vypadá zdánlivě nelogicky – snížíme teplotu na minimum a necháme mrazák běžet asi tři hodiny na nejvyšší výkon. Pak je nutné vyjmout potraviny a zabalit je do izolujících tašek prodávaných v každém supermarketu. Rozmrazení zvládneme přibližně za hodinu a díky prvnímu kroku to potraviny bez problémů vydrží. Posledním krokem je vysušení mrazáku a vrácení potravin. A kdy vlastně rozmrazovat? Vždy, pokud je námraza vyšší než jeden centimetr.

-jop- Foto: http://www.profimedia.cz/, Ardo, Siemens