Jeden – nejjednodušší – přístup je udělat letní večerní raut stylem „co dům dá“. Což znamená otevřít a zrevidovat ledničku, probrat spíž. A otevřít skleničky a plechovky a vše dát na talíře a misky. Nebo se budeme držet určitého regionálního přístupu: zvolíme třeba jednou arabský, jindy italský nebo řecký styl večeře. Potřebovat tak budeme podle toho vždycky poněkud jiné suroviny a koření, ale všechno je docela dobře dostupné. Tak můžeme celkem snadno střídat jednoduché, osvěžující (a nekalorické) večeře podle národních kuchyní. Máme pro vás pár tipů.

A něco arabského Arabský chléb seřízneme a plníme směsí zeleniny, koření, kousků pečeného kuřecího masa a zalijeme jogurtem. Z koření určitě potřebujeme černou hořčici, koriandr, hřebíček, mletý i celý kardamon, zázvor, římský kmín.

Lokální variace Olivy prostupují mediteránní, balkánskou i arabskou kuchyní. Neprohloupíme proto, nakoupíme-li několik druhů; a to nejlépe v úsporných velkých baleních – plechovkách. Speciality koupíme na váhu (kalamata, gigant, plněné vším možným, sušené v soli).

Po řecku V miskách může především lákat rychlé, klasické a vynikající jídlo: tzatziky (jogurt, česnek, okurka, kopr, sůl, pepř, olivový olej). Okurku pokrájíme na jemno nebo nastrouháme na hrubo. Vyvarujte se směsí koření na tzatziky v sáčku; použijeme pouze sůl, pepř, olivový olej, vinný ocet, kopr dle chuti... do krétského tzatziky patří tymián.

A ještě nezapomeňme na víno Retsina s unikátní chutí a vůní po smolných sudech. Není nic lepšího, než domácí letní „řeckou“ večeři doplnit tímto vínem - večeři dá ten správný šmak.

Bulharské lahůdky Na večerním stole v zahradě osvěží bulharský tarator a neodolatelně zavoní kotleta na grilu. Tarator v mžiku připravíme z hustého jogurtu, kopru, okurky a vlašských ořechů. A pak jsou tady nepřekonatelné variace z mletého masa. K tomu přistupujeme obezřetně: žádné výhodné nabídky, podezřele nízké ceny a skoro bílá barva. Ta znamená jedno: vysoké procento tuku, který se vypeče, zbude poloviční množství masa – a ještě často nijak vábné chuti. Maso kořeníme nepostradatelným bulharským kořením čubrica.

Italská lehká večeře Talíři špaget (pasta) může předcházet antipasta. Namícháme na talířky pokaždé jiné variace; námětů je hodně: olivy, voňavá slanina pancetta, pršut, mortadella, typické salámy (alespoň pár koleček na ochutnání), parmazán. Neměla by chybět italská topinka bruschetta z bílého chleba. Obložíme ji plátky orestovaného česneku a rajčat a přelijeme olivovým olejem; ozdobíme lístky bazalky.

Zapojíme i gril Máme-li ovšem čas a chuť, úroveň a chuťové zážitky se znásobí. Na gril položíme papriky, lilky, bílý balkánský sýr, hermelín, kousky masa na gyros – tím vším si každý naplní arabský chléb nebo obloží bílé pečivo.

Český (moravský) večerní letní raut Domácí raut ale může být pojat i zcela po česko-moravsku: poctivý čerstvý pecen chleba, kyselé okurky, dobře vyuzená slanina, sádlo s jemnou cibulkou jiskřivé chuti, libová tlačenka, „sulc“ čili huspenina... Vyhneme se ale v tomto případě pochoutkám, které jíme ve velkém horku opatrně nebo vůbec ne. Je to vše, co je příliš tučné nebo rychle podléhá zkáze.

Vyrobeno s předstihem Dva dny předem můžeme připravit také sklenici utopenců, pro větší společnost klidně i pětilitrovou. Pozor jen na kvalitu uzeniny, nešetříme na ní! Naložit také můžeme sýry – nejen hermelín, třeba i bílý slaný sýr nebo tvarohový přírodní. Všechny dokonale přijmou chutě a vůně, které jim nálevem vnutíme. Nejsilnější zážitek ale představují olomoucké tvarůžky naložené na dva tři dny do piva. Pouze pro fajnšmekry – odér je to neuvěřitelný. Potřebujeme dostatek piva na zapití, cibulku, na poprášení papriku a čerstvý, co nejlepší chléb.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/