Ať už je pro nás pobyt v kuchyni radostí, nebo nutným zlem, v každém případě bychom měli dbát na to, aby její uspořádání odpovídalo nejen našim zvykům, ale také vzrůstu. Příprava oběda může být otázkou i několika hodin, a pokud je strávíme v nepřirozené poloze, odrazí se to nejčastěji v bolesti zad.

Správná výška pracovní plochy

Zbytečné fyzické námaze při kuchyňských činnostech však můžeme předejít správným uspořádáním nábytku. V tomto případě však nepůjde o často proklamovanou ergonomii, tedy takové uspořádání, které nám ušetří kroky či zbytečné pohyby. Půjde o výšku jednotlivých částí pracovní plochy. Těm, kdo se přes týden stravují mimo domov a ve vlastní kuchyni připravují spíše jen víkendová jídla, možná ne úplně vhodná výška pracovní desky tolik nevadí. V každém případě (případ víkendového vaření nevyjímaje) bychom při pořizování nové kuchyně měli myslet na to, jak vysoká bude pracovní deska vzhledem k našemu vzrůstu. Zvolíme-li výšku správnou, nebudeme se muset příliš ohýbat, nebo naopak zbytečně zvedat ruce a dosáhneme pohodlně do dřezu i ke vzdálenější straně pracovní plochy. V opačném případě jsou i méně časté náročnější práce v kuchyni spíše utrpením a nutným zlem.

Výška pracovní desky se většinou posuzuje jako celek a přizpůsobuje se tomu, kdo v kuchyni tráví většinu času. Ohleduplnější k našemu tělu je však přizpůsobit ji také daným činnostem. Jinak vysoko potřebujeme pracovní plochu při zpracovávání potravin, při oplachování či mytí nádobí i při vaření. To vše je ovšem možné pouze za předpokladu, že máme kuchyni běžných rozměrů nebo větší, neboť každé výškové členění pracovní plochu zmenšuje a není možné ji využít bezezbytku. V abnormálně malých kuchyních je tedy nutné přizpůsobit jen některou plochu nebo zvolit vhodný kompromis.

Optimální výškou pracovní plochy pro osoby se vzrůstem do 170 cm je 85 cm. Lidé s vyšší postavou by měli volit pracovní desku ve výšce minimálně 90 cm nebo výše. V závislosti na této výšce je nutné uzpůsobit také zavěšení horních skříněk tak, aby se nezmenšil pracovní prostor pod nimi. Horní skříňky by měly být nad spodními nejméně půl metru, při vyšší pracovní ploše je třeba zajistit také pohodlnou a bezpečnou obslužnost nejvyšších úložných prostor. Jestliže si nejsme jisti, stojí za to navštívit kuchyňské studio a poradit se s odborníkem.

Vaření nízko, mytí vysoko Pro zpracovávání potravin, krájení zeleniny či masa, přípravu těsta a podobně nám bude vyhovovat pracovní plocha ve výšce, kterou si zvolíme jako základní. To znamená podle vzrůstu nejčastěji 85 nebo 90 cm. Jiné je to však s vařením či mytím nádobí. Pracovní plocha při vaření by měla být ze všech ploch v kuchyni nejníže. Při standardní výšce si musíme třeba dokonce stoupnout na špičky, abychom do hrnce nahlédli, to především v případě, že vaříme na nejvzdálenější plotně. Varnou plochu proto snížíme oproti normálu přibližně o 10 cm, vaření bude pak snazší. Ovšem nestačí snížit jen varnou desku, ale také prostor kolem ní, a to nejlépe 15 až 20 cm z každé strany. U plynové desky by to mělo být dokonce okolo 30 cm, aby bylo možné umístit na desku i rozměrnější hrnce a byla zachována ochranná vzdálenost od hořlavých částí linky. V případě mytí nádobí a jiných činností u dřezu je nutné naopak pracovní plochu zvýšit. To z důvodu, že dno dřezu je přibližně o 15, ale spíše 20 cm níže než pracovní plocha. Když dřezovou skříňku zvýšíme alespoň o 10 cm, snáze dosáhneme na dno, a mytí nádobí bude pohodlnější. Optimální výška dřezu vůči našemu vzrůstu by měla být taková, při níž se naše pokrčené ruce dotýkají dna dřezu a záda jsou rovná. Jestliže máme i tak záda ohnutá, je třeba zvýšit dřez. Výšce mycího centra bychom měli věnovat pozornost i v případě, že plánujeme nebo máme myčku nádobí, neboť i tak trávíme u dřezu mnoho času při omývání potravin nebo oplachování nádobí a každé statické namáhání tělo zbytečně zatěžuje.

-Dana D. Daňková- Foto: Alnus