Večer se někdy nechce po celodenním vedru vařit. To zná celkem každý. Přitom synonymem „odbyté“ večeře je namazaný chleba. Namaže se chleba a hotovo. Mnohem lákavější, efektní večeři ale můžeme připravit dokonce ještě jednodušeji – bez mazání! Rychlé a velmi vděčné. Ušetříte čas a energii a ještě sklidíte obdiv. Nejvíce bude chutnat venku na zahradě.

Každý sám sobě Nic nemažte, namaže si každý sám - co bude chtít a čím bude chtít. Vy jenom předkládejte, položte na prostřený stůl a výběrem ingrediencí naznačte chuťové možnosti a variace. Na talíře, talířky a misky jenom esteticky naskládejte nakrájené suroviny.

Nejprve to, na co se bude mazat: do ošatek přijde tmavý chleba, houstičky - světlé pečivo, arabský chléb pita, bageta...

A potom vše, čím se dá pečivo namazat a čím ho lze obložit. Pomazánky: máslo, margarin, ochucené pomazánkové máslo, rychle umíchaný tvaroh (s cibulí či česnekem nebo paprikou a solí), tvarohové nebo tavené sýry. A také džemy a voňavý med.

Náplň do chleba pita: do mísy nakrájejte dobře vyzrálá rajčata (musejí vonět), okurku, případně papriku, olivy dvou barev, balkánský sýr nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný, lžíci jogurtu, bazalku, plátky voňavé klobásky. Se směsí se ale příliš nenamáhejte, pokud některý ze strávníků nejí třeba papriku; směs si každý může namíchat a sestavit podle své chuti a naplnit. V tom případě nechte jednotlivé druhy zeleniny na talířcích, jogurt v kelímku se lžící, balkánský sýr v misce se struhadlem, kořenky se zeleným pepřem.

Vynechte ovály. Stůl bude vypadat zajímavě, použijeme-li všechny talíře a misky nejen v jedné barvě, ale také hranaté. Obdélníkové a čtvercové misky a talíře, dlouhé misky na bagety, krychlové minimističky, hranaté kořenky.

Na další misky dejte všechno možné – nakrájenou čerstvou zeleninu, červenou řepu, krájené plátky zázvoru, kyselé okurčičky, olivy, kapary, grilovaná rajčata v oleji, plátky vajíček na tvrdo, pažitku a petrželku...

Velká lahůdka vypadá zcela nenápadně: čerstvý chléb plus parmazán. Ten můžeme nalámat na misku, přikusuje se pak jednoduše k chlebu. Problém je, že drahý sýr takto velmi rychle zmizí. Úspornější je proto nastrouhat jej - nasype se pak na chleba, obloží plátky oliv a rajčat, přelije olivovým olejem a ozdobí lístkem bazalky.

Strávníci budou překvapeni bohatostí hostiny. Nutno říci, že poněkud zdánlivou, protože přesně totéž by jinak měli na těch obložených chlebech, kde by to ale tak nevyniklo a neudělalo ten správný dojem. Jako na rautu si budou připadat tím, že si sami mohou namíchat a sestavit různé kombinace.

Na práci to takto bude troufneme si říct jednodušší a rychlejší, náročnější možná na následné mytí nádobí. Talířů, talířků a misek bude velký štos, k tomu vidličky, lžičky a „mazací“ nože. Usnadnit si vše můžeme použitím plastového či papírového nádobí oživeného veselými barevnými papírovými ubrousky.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/