Dát si zmrzlinu jako hlavní chod, to je typický dětský sen. Ale lze to vůbec splnit? Udělat k letní večeři zmrzlinu? Proč vlastně ne? Vždyť takové jídlo není daleko od ovocných knedlíků, zemlbáby nebo vdolků. Také je tady těsto, cukr, tuk, ovoce a něco sladkého tučného - tady je to místo zakysané smetany nebo sladké šlehačky zmrzlina.

A místo polévky může předcházet sladkému chodu velký zeleninový salát.

Jak na to

Máme dvě možnosti - buď tepelně upravit (smažit, grilovat) samotnou zmrzlinu, nebo ji až na talíři zkombinovat s horkým jídlem. Vždy vznikne zajímavý, lehký oběd nebo večeře. Nezapomeneme na přílohu, což bude dostatek ovoce, kterým doplníme talíře, spíše než ozdoba to bude příloha. Zredukujeme také počet kalorií proti ozdobám ze sladkých studených omáček, čokolády, šlehačky.

Příkladem druhého postupu může být smažené ovoce. Smažené plátky jablek, broskví nebo hrušek v těstíčku nebo bez něho na talíři necháme lehce vystydnout. Na každý kousek nakupíme smetanovou zmrzlinu a podle chuti šlehačku, lupínky mandlí nebo pistácií.

Zmrzlinu nemusíme vždy servírovat do kornoutů nebo misek, ale třeba do dobře omytého, skrojeného a vydlabaného pomeranče. Ten naplníme citronovou, mandarinkovou a pomerančovou zmrzlinou a vršek ozdobíme šlehačkou.

Používáme kvalitní zmrzliny, ať už smetanovou nebo ovocný sorbet. Omezíme různé příchuti, chuť dotvoříme ovocem, které budeme smažit nebo péct spolu se zmrzlinou. Výrazná plná chuť smetanová, tvarohová nebo vanilková je nejlepší. Hotovou zmrzlinu můžeme přelít kokosovou, karamelovou nebo třeba čokoládovou či ovocnou omáčkou.

A čím budeme takové pochoutky zapíjet? Ničím sladkým. Pramenitou chladivou vodou, která nejlépe spláchne sladkou chuť a nepřebije chuť jídla. Lehkým bílým nebo růžovým vinným střikem, případně jemně šumivým vínem typu frizzante.

Lahodné kontrasty Co je na tepelně upravené zmrzlině tak lákavého a přitažlivého? Skvělá kombinace sladké chuti, chladivé zmrzlinové hmoty, horké krusty těsta a ještě případně i horkého ovoce.

Nejlepší ovoce k dotvoření horkých zmrzlinových jídel jsou voňavé bobuloviny - borůvky, maliny, ostružiny, ale také zralé višně, jahody nebo meruňky. Výrazný přezrálý banán také, jídlo bude ale mnohem kaloričtější.

Pod sněhovou čepicí v troubě nebo na grilu Kopečkovou zmrzlinu (měli bychom si konečně pořídit kleště na úhledné kopečky) dáme na misky nebo alobal, pokryjeme tuhým sněhem ušlehaným z bílků a dáme krátce pod gril, až sníh dostane ošlehnutou barvu. Ozdobíme ovocem. Podobně můžeme nechat zprudka zapéct zmrzlinu důkladně pokrytou sněhem z bílků do rozpálené trouby. V tom případě můžeme nakrájené ruské zmrzliny naklást na piškotový korpus a navršit sníh. Také se dají využít kelímky dobrého polárkového sněhu.

Tvarohový míša smažený v bílém kožichu Míšu rychle obalíme v hustém těstíčku a smažíme v silnější vrstvě dobrého oleje neutrální chuti. Rychle vytáhneme a obalíme na talíři v kokosu.

Jahodový kelímek Ovocná dřeň se dá také lehce tepelně upravit. Tady se vyhneme přemíře kalorií.

Dřeň vyklopíme z kelímku a překrojíme napůl. Dvě vzniklá kolečka obalíme v těstíčku a zprudka osmažíme do zlatova. Přidáme čerstvé maliny a jahody.

Klasika - horký banán Smažíme jej bez obalu, podélně rozkrojený na směsi másla a oleje. Na talíři pak přidáme kopečky vanilkové a pistáciové nebo jiné zmrzliny. Neměla by chybět neslazená, do tuha našlehaná šlehačka.

Jak se kdysi dělala zmrzlina? Sorbety se dávaly do zmrzlinového strojku, ale smetanová zmrzlina se vyráběla jinak. Šlehačka s příchutí se dala do formy, tvořítka nebo misky s víčkem - nejlepší ale bylo, pokud měla víčko shora i zdola. Víčka se zavřela a mezery se ještě přetřely tukem, aby se zamezilo přístupu slané vody. Miska se totiž dala do soleného ledu, asi na 2 hodiny. Pak se namočila do studené vody, víčka se sejmula a zmrzlina vyklopila na talířek.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/