S oblibou kuchyňských sestav do tvaru písmene L nebo U se designéři, truhláři nebo sami majitelé dostali do problému, co s hlubokými a obtížně přístupnými rohovými skříňkami. Linky na míru přinesly také nové komponenty, které bychom u běžného kuchyňského nábytku uplatnili jen těžko, například multifunkční sloupy s policemi a závěsy.

Co pojme, nikdy nevydá

Rohové spodní skříňky byly donedávna oříškem pro všechny návrháře kuchyňských sestav. U tvarů linek do písmene L a U nebylo možné se jim vyhnout, problém ale byl vždy stejný – skříňka je příliš hluboká, co se do ní vložilo, jako by zmizelo navěky z povrchu zemského, protože se v takovém prostoru nechtělo nikomu nikdy nic hledat. Z toho logicky plyne, že se tam také velmi špatně udržoval pořádek. Prvním, jednoduchým řešením, jak využít přebytečný prostor, byl karusel, tedy teleskopická tyč, na níž jsou osazeny obvykle drátěné police ve tvaru úplného kruhu, polokruhu nebo kruhové výseče 2700. Nebylo by objektivní tvrdit, že karusel v rohové skříňce je objev posledních let, karusely byly také součástí některých celkem chytře vymyšlených socialistických kuchyňských sestav, které produkovala v rámci „přidružené výroby“ například některá zemědělská družstva již v sedmdesátých či osmdesátých letech. Dnešní jsou zdokonalené, z lepších materiálů, kvalitněji provedené, ale také většinou jen zahraniční výroby, což se odráží v jejich ceně.

Instalace a následné použití karuselu je jednoduché. Koše se standardně montují k centrální teleskopické tyči, polokruhový koš je možné uchytit i ke korpusu skříňky. Karusely se méně často využívají i do horních skříněk či do skříněk pod dřezem. Nejstabilnější vzhled mají koše s nerezovou, případně komaxitovou úpravou. Obvyklá povolená zátěž otočných polic je do 10 kg!

Mechanická hračka v praxi

Technickým bonbónkem je oproti karuselu pro rohové skříňky výsuv. První část tohoto výsuvu nesou dvířka, která se tedy neotvírají, ale vysunují, podobně jako čela zásuvek. Při otvírání vyjede nejprve první část sestavy polic, obvykle jsou to dva nad sebou umístěné koše, v některých případech i tři, to závisí na přání zákazníka. Po úplném vysunutí se celý dvoj(troj)koš „otevře“ jako křídlo klasických dvířek, a tím se na principu páky posune ve skříňce do bližší, přístupnější části, druhá sestava polic. Jak je z popisu patrné, úspěch tohoto uspořádání závisí především na kvalitním výsuvném systému. Policový rohový systém může být pravý nebo levý, ovládání je velmi snadné, náročnost systému s sebou ale nese vyšší cenu, kterou ovšem vyváží velmi efektivní využití prostoru a dobrá přístupnost ke všem uloženým předmětům.

Sloup s fantazií

Zprvu byl sloup v kuchyňské sestavě spíše zajímavým doplňkem než plně využívaným praktickým pomocníkem, ovšem to se během let změnilo. Sloup může procházet pracovní deskou, případně barovým pultem. Zakotven je ve stropě a v podlaze. Tvoří tak jakési odlehčené zakončení celé sestavy, může však stát v kuchyni samostatně s upevněním do stropu a do podlahy nebo do stropu a do stěny. Sestavy sloupů jsou velmi variabilní a odpovídají zaměření a funkci jednotlivých kuchyní. Doplňků je velké množství, od klasických otočných mělkých či hlubokých polic na hrnky či ovoce, přes police s výřezy na zavěšení vinných sklínek, ramínka s háčky a podobně. Pokud jde o barvy, lze vybírat z komponent s chromovaným, niklovým, titanovým nebo měděným povrchem, police mohou být skleněné. Někteří výrobci nabízejí dokonce centrální sloup ze dřeva, který je možné namořit do odstínu kuchyně.

-Dana D. Daňková-

Foto: KaTe Trading, Max nábytek, HVK Interiér