Víme, v čem se liší bio zelenina a ovoce od svých konvenčních protějšků: je to v šetrném, přísně vymezeném způsobu pěstování. A víme, jak se tyto bio a nebio produkty liší ve svém vzhledu. Na jedné straně výstavní, obrovská, lesklá, červená jablka, jedno jako druhé. Na straně druhé poměrně nevzhledné, malé, různě velké plody nepravidelných tvarů. S dalšími druhy ovoce a se zeleninou je to podobné. O bio zelenině a ovoci na regálech bioobchodů a hypermarketů se tak vedou diskuse - nevypadá většinou zdaleka tak krásně jako její nebio sousedka na regále. Proč? Během pěstování se nepoužívají pesticidy a průmyslová hnojiva, proti škůdcům lze využít jen biologické prostředky. Vzhled plodů je dán právě absencí pesticidů a chemických hnojiv - to bio ovoce a zeleninu dělá vizuálně méně přitažlivé a nápadné. Zkušený pěstitel však vypěstuje i ovoce a zeleninu "nebio" vzhledu - velkou, na oko lákavou - a přesto biokvality.

Pozor při nákupu: méně vzhledná a tvarově méně pravidelná biozelenina není totéž co biozelenina zavadlá, oschlá. Toto rozhodně nejsou její vlastnosti (platí to i pro ovoce). Stejně jako konvenční zeleninu a ovoce bychom nekoupili ovadlé, i bio kupujeme jen evidentně čerstvé. Je to ale spíše otázka situace před několika lety, kdy malé bioobchůdky začínaly a na pultech zůstávaly plody evidentně ne zrovna čerstvé, které by tam už být neměly. Dnes už se to většinou nestává.

  • Ekologický způsob pěstování = bez použití pesticidů a pouze s organickými hnojivy (hnůj).
  • Kontrolované pěstování = je povoleno určité dané množství organických hnojiv a pesticidů.
  • Konvenční metoda pěstování = používání pesticidů a minerálních hnojiv.

Ovocné a zeleninové výrobky v BIOkvalitě - co v nich nesmí být

Vybrat si můžeme saláty, kompoty, pomazánky i různá ochucovadla na bázi biozeleniny (biozeleninové sušené koření) do omáček, polévek, těstovinových nebo zeleninových jídel. Vedle sušené biozeleniny je v nich ještě kukuřičný škrob, slad, droždí, slunečnicový olej, koření, mořská sůl, bylinky. Koupit si můžeme i zeleninové biobujóny.

A co v těchto a podobných zeleninových a ovocných produktech nesmí být? Kompoty a zeleninové saláty v biokvalitě nesmí například obsahovat umělá sladidla, barviva, chemická a syntetická konzervační činidla. U džemů, různých pomazánek a čatní z ovoce a zeleniny nejsou akceptovány syntetické emulgátory, dále výrobek nesmí obsahovat syntetické antioxidanty a syntetická aromata, zahušťovadla, chemická a syntetická aditiva a barviva vyjma výslovně povolených.

Jak a kde nakupovat BIO

Nakoupit můžeme biopotraviny podle poslední podzimní aktualizace už ve 116 českých a moravských městech. Od těch nejmenších až po největší, kde jsou i desítky nákupních možností. Prodejny a biokoutky ve velkých super a hypermarketech přitom každý týden přibývají.

Evropským trendem, který přechází i k nám, je pronikání stále širšího sortimentu biopotravin do prodejen velkých řetězců. Mrazená biozelenina v největším výběru bude nejsnáze k sehnání v sítích hypermarketů. V jejich chladicích pultech se také běžně vyskytují biosýry, tvarohy, jogurty a třeba sójové majonézy. Naopak menší obchody se už pomalu začínají specializovat - třeba na biopekařství, biořeznictví, biocukrářství nebo biofastfood, rozšiřují se různé biobufety, biobistra...

Nemusíme ale chodit vůbec nikam - například speciálně bioovoce a biozelenina se stále více prodávají přes internet.

Zkuste recept

1 kg biolilku, 1 lžíce mořské soli, 1 lžíce bioolivového oleje extra panenského, 2 hrnky nahrubo nasekaného biořapíkatého celeru, 3/4 hrnku nakrájené biocibule, 1/3 hrnku biovinného octa z Modeny, 4 lžičky biocukru naturala, 3 hrnky biopassaty RAPUNZEL, 2 lžíce bioprotlaku RAPUNZEL, 6 zelených oliv, vypeckovaných a nasekaných, 2 lžíce biokaparů, 5 ančoviček v oleji

Lilek nakrájíme na 2 cm velké kostky, na sítku zasypeme 1 lžící soli a necháme odkapat. Mezitím na troše olivového oleje mírně smažíme 15 minut celer s cibulkou a pak vyndáme. Použijeme velkou pánev. V té samé pánvi smažíme na troše oleje 10 minut lilek. Obojí pak přendáme do hrnce, přidáme ostatní ingredience a dusíme 15 až 20 minut. Osolíme a opepříme dle chuti, necháme vychladnout a podáváme na zeleném salátu s krekry nebo bílým chlebem.

Tento italský předkrm z lilku je vynikající začátek každého večírku.

-ag- Zdroj: http://www.jime-bio.cz/ Foto: http://www.profimedia.cz/