Po menším nebo vydatnějším přejídání koncem roku bychom se měli dostat zpět do figury a nastolit zase zdravější stravování. V malém časovém úseku od Vánoc do silvestra jsme do sebe dostali nejen mnohem více jídla co do kvantity a tedy kalorické hodnoty, ale také pokrmy často pro náš organismus nezvyklé. Zátěž ještě násobila kombinace mastných a sladkých jídel. Smažené řízky, tučné saláty, k tomu ještě mísa cukroví a vídeňská káva, nějaký ten alkohol, a dílo je dokonáno. Organismus je tak na jedné straně opakovaně přetěžovaný, na straně druhé vyloženě podvyživený, začínají mu pomalu chybět vitamíny, minerály, stopové prvky.

Za základ jídelníčku bychom si na počátku roku mohli stanovit mrkev, jablka, celozrnnou rýži, jablečnou vlákninu, tvaroh a jogurty. K tomu přidáme nízkokalorická jídla, chceme-li se váhově vrátit do předvánočního normálu. Máme-li navíc přetrvávající zažívací potíže, zrušíme smažená jídla a složité "hotovky". Také vynecháme saláty s majonézou, vajíčky, sýry a salámy.

Bílé živé přírodní jogurty jíme denně - ty bez cukru, umělých sladidel, barviv, škrobu a želatiny. Berme přitom s rezervou reklamu hlásající, že jogurt je téměř léčivo. Není, je to výborná potravina. Ale živých bakterií je v něm příliš málo, aby nám do organismu vrátily ve velkém množství "přátelské" bakterie, které nám vybila například antibiotika. K tomu účelu si koupíme v lékárně lactobacillus.

Koření a bylinky

Z koření zapomeneme na pepř a jeho pálivé kolegy - chilli a různé grilovací směsi. Dáme si naopak kmín a pak bylinky: meduňku, bazalku, pažitku, petrželový kořen, libeček, hodně kopru (do jogurtu, k rybě, masu i do polévky). Brambory nebo rýži posypeme zdravou a voňavou kurkumou. Saláty a tvarohové pomazánky bohatě sypeme pažitkou, petrželkou, řeřichou nebo rukolou.

Co si dát k pití?

Neprohloupíme, dopřejeme-li si občas pár šálků čaje mátového nebo ledvinového. Výborný čaj na trávení připravíme i z kmínu nebo fenyklu. Doporučit lze krátkodobě i čaje čisticí, stejně jako minerálky, které střídáme a kombinujeme je s pitím pramenité vody bez bublinek.

Nesmažíme!

Vynechte úplně smažená jídla. Důsledně budeme připravovat jenom maso vařené či dušené, a to ještě v malém množství. Ideální je dušená ryba s dobrým kořením a krůtí maso. I když nás láká nakoupené červené maso v mrazáku, necháme ho tam. Když už, dáme si vařené hovězí s křenem, ale už ne s majonézovými omáčkami. Zapomeneme na nějakou dobu také na uzeniny.

Zaměřit se na polévky

Polévky nás zahřejí, dodají potřebnou tekutinu, zasytí a ještě shodíme nějaké to kilo. Pokud se ovšem zaměříme na lehké vývary, a ne na hutné mastné přesnídávkové typu gulášová, dršťková. Dát si ale můžeme boršč ze tří druhů masa, s hojností zeleniny, zahuštěný chlebovou kůrkou. Výborná je česnečka, přetíženému trávení ale neprospěje sádlo nebo škvařená slanina v ní.

Saláty, saláty, saláty

Denně bychom si měli ve zvýšeném množství pochutnávat na rozličných salátech: střídavě do nich přidáme čekanku, mrkev, brokolici, květák, okurky, vařený nebo syrový strouhaný celer, bílé i červené zelí, česnek, pórek, petrželový kořen. Saláty doplníme celozrnnou rýží a naklíčenou zeleninou: přidat lze červenou čočku, pšenici, naklíčenou ředkvičku, baby mungo, vojtěšku.

Tip:

Kysané zelí je pro očistu organismu vynikající, navíc plné vitamínu C.

-ag-Foto: www.profimedia.cz