U tlakového hrnce oceňujeme především úsporu času a úsporu energie. Tlakové hrnce pro vaření na sporáku se liší tvarem, materiálem, způsobem zavírání, ale princip je vždy stejný. Přes všechna plus jsou i zde některá minus, a to:

  • Ať již vaříme na plynovém sporáku nebo na moderní sklokeramické desce, je třeba tlakový hrnec stále hlídat. Zejména špatné je, když vaří moc, což potvrdí každý, komu se něco připálilo. Nastavit správnou teplotu potřebuje zkrátka praxi a každý hrnec je v tomto trochu jiný.
  • Nepříjemné je také syčení a pára, která z hrnce stále uniká.
  • Velmi důležité je také velké množství vody, které musíme do hrnce dát na začátku. Než se voda začne vařit, nějakou dobu to trvá a maso je nakonec ovařené.

Elektrický tlakový hrnecPatříte-li k těm, kterým klasický „papiňák“ právě z těchto důvodů nevyhovuje, mohl by se vám ten elektrický zalíbit. Na rozdíl od klasického je tichý, nemusí se hlídat - kontrolovat stav vody, regulovat teplota atd. Prostě se jen zapne na potřebný program a pak se počká, až se zase sám vypne a bude uvařeno.

V čem je jiný?

Elektrický tlakový hrnec se od známého „papiňáku“ liší na první pohled novou konstrukcí, automatickým ovládáním a designem. Skládá se z vyjímatelné nádoby s teflonovou vrstvou (objem 5 l), která se vsazuje do elektrického hrnce s ovládacím panelem umožňujícím výběr z 5 programů vaření, 1 programu ohřívání (ohřívá již hotová jídla), 1 programu pro odložené vaření (vaření se naprogramuje na pozdější dobu) a těsnícího víka. K jeho provozu je potřeba místo sporáku pouze elektrická zásuvka.

Elektrický tlakový hrnecHrnec je v neposlední řadě vybaven i zvukovou signalizací upozorňující na ukončení vařícího programu. Po ukončení varu se automaticky přepne na program ohřívání.

Díky nové digitální technologii vaří rychleji – zkracuje dobu vaření až o 40 %. Během varu z něho neuniká pára, tak jako z toho klasického, k vaření není tedy potřeba tolik vody. Tlak v nádobě dosahuje 70 + - 10 kPa.

Elektrický tlakový hrnec šetří až 60 % elektrické energie, a to díky tepelné izolaci a termostatu, který při dosažení příslušné teploty přeruší vytápění. Maximální příkon hrnce je 900 W.

Kolik toho umí?

Elektrický tlakový hrnecBez problémů uvaří tradiční pokrmy - masové polévky, guláše, ptáčky, roštěnky, svíčkovou včetně omáčky, rizoto, masové směsi se zeleninou. Poradí si i s bramborami v celku, čočkou, fazolemi, zelím. Lze v něm uvařit i různé druhy rýže, podobně jako ve speciálním hrnci na rýži. Bez víka ho je možné využít i na smažení, kdy částečně nahradí fritézu.

Výbuchu není třeba se bát

Provoz elektrického tlakového hrnce je i řádně zabezpečený. Zajišťuje ho 7 bezpečnostních prvků. Systém snižování tlaku automaticky reguluje tlak při vaření, regulátor tlaku hlídá vnitřní tlak a podle něj termostat reguluje vytápění. Ventil, který v případě potřeby vypouští páru, je opatřen blokátorem zabraňujícím přilepení jídla během vaření na ventil. Nechybí ani bezpečnostní systém uzavírání a otevírání víka, který nedovolí, není-li víko dobře zavřené, uvnitř hrnce vytvořit tlak, a na druhou stranu víko otevřít, pokud je nádoba pod tlakem. A konečně tu máme tepelnou pojistku, která přeruší přívod elektrické energie, pokud teplota v nádobě dosáhne hranice povolené hodnoty.

Na úplný závěr nám tu zbyla ještě jedna zásadní otázka:

Za kolik se prodává?

Doporučená maloobchodní cena je 2.800 Kč

Připraveno ve spolupráci se společností Able Electric, s. r. o.Foto: www.bionaire.cz