V paštikách, ve směsích müsli, ve sladkých omáčkách a přelivech na zmrzlinu, samozřejmě v marcipánu a likérech. Ale výborně se hodí k masu mnoha druhů a úprav, do paštik, omáček a nádivek. Podávají se s rybou na másle, k divočině, a Mandlemůžeme jimi sypat i dušenou brokolici. Leccos z toho můžeme využít při přípravě silvestrovského pohoštění, a to slaného i sladkého. Můžeme je zkrátka konzumovat v mnoha podobách po celý den. A i den po silvestru, pokud se noc předtím přejíme. Tentokrát v přírodní formě, jsou totiž prý dobré na zhubnutí.

Hlavní chod - Maso s mandlemi

Mandle přidáme do variací na čínská jídla - kuřecí nebo hovězí s rýží mandlová chuť pěkně ozvláštní. Například? Nakrájená kuřecí prsa smíchaná se škrobem, bílkem, solí a trochou sójové omáčky osmažíme. Mandle dáváme až poté do zbylého oleje, kde se napůl osmaží a napůl opraží. Přidat pak můžeme cibuli, pórek, zeleninu jako jemné košťály brokolice, tenké plátky kedlubny, případně bambusové výhonky. Vše orestujeme s mandlemi, podlijeme vodou nebo Mandlová paštikavývarem a maso pak přidáme na pánev. Podáváme s bílou rýží. Podobně můžeme připravit třeba krůtí prsa na mandlích.

Chuťovka - Mandle pražené

Spařené mandle oloupeme a necháme oschnout. Potom je vložíme na namaštěnou pánev a necháme nasucho pražit, občas je prohodíme, aby se pražily po obou stranách dozlatova. Nakonec podle chuti dosolíme.

Tip - Mandle v nádivkáchBudete-li jako silvestrovský hlavní chod dělat kuře nebo krůtu s nádivkou, nezapomeňte do ní přidat mandle (spolu s rozinkami); nádivku okořeňte muškátovým květem.

Tip II - Drobné sladkostiMandle se výtečně dají využít v nepečené cukrařině. A tak jestli vám už vánoční pečivo došlo a toužíte po nášupu, hbitě vytvořte z mletých mandlí a dalších ingrediencí mandlové kuličky, které obalíte v drcených mandlích nebo kokosu.

Dezert - Silvestrovský mandlový nákyp14 dkg strouhaných neloupaných mandlí, 12 dkg cukru a 8 žloutků poctivě ručně nebo robotem utřeme. Uděláme sníh z 8 bílků, polovinu přidáme do směsi s mandlemi spolu s kůrou z půlky citronu, kůru a hmotu zašleháme. Přidáme zbytek sněhu a dáme do vymazané a strouhanými mandlemi vysypané formy. Necháme hodinu v páře vařit. Potom formu i s nádobou s vodou postavíme na 15 minut do horké trouby. Voňavý nákyp se vyklopí a pocukruje.

Mandle v různých podobách - co se na co hodí Mandlové lupínky - jemně naplocho sekané mandle využijeme na posypání zmrzlinových pohárů. Použít se dají do čínských jídel místo celých mandlí - je to šetrnější k zubům a Pražené mandlemandlová chuť se do pokrmu více "rozprostře".

Tenké mandlové jehličky (lupínky ještě více na dlouho posekané) budou zdobit jakýkoliv koláč, dort, roládu, piškot. Posypeme jimi šlehačku navrstvenou na lehký dezert, nebo je použijeme na posypání máslového krému, kterým potáhneme roládu nebo namažeme dort. Nejlépe vypadá, posypeme-li tmavý krém (kávový nebo čokoládový) anebo také tmavou pařížskou šlehačku.

Mandlová drťJemně mleté nebo rozmixované mandle využijeme jako posyp zmrzlinových nebo ovocných pohárů. Dále k obalování pečeného i nepečeného cukroví, k posypání dortů (můžeme střídat plochy sypané sekanými a mletými mandlemi).

Mandlový likérOmamná vůně linoucí se z láhve a přesladká chuť. Kdo vůni mandlí neodolá, může si doma vyrobit mandlový likér. Výroba je sice zdlouhavá, ale jednoduchá - spočívá v Mandlové dezertymacerování mandlí v alkoholu - převážně v lihu. To už se na letošní silvestr nestihne, a tak sáhneme po mandlovém likéru v regálu obchodu. Likér se hodí k malému šálku velmi silné kávy.

Marcipánový letopočetMarcipán (hmota, jejímž základem jsou loupané drcené sladké mandle a cukr) je přímo povolaný k tomu, abychom z něj vyváleli a vytvarovali nový letopočet - třeba na slavnostním dortu. Válečky zohýbáme do tvaru číslic a necháme vyschnout. Probarvit je můžeme libovolně - i každou číslici jinak.

Krásnou silvestrovskou noc!

-ag-Foto: www.profimedia.cz