Prostě v kuchyni vypukl opravdový stav nouze. Leckdo by řekl, že tam vůbec, ale vůbec nic není. My se na to ale podíváme kreativně a s optimismem - a z toho, co najdeme v koutku spíže a ledničky, vtipnou kombinací vytvoříme něco nejen poživatelného, ale i docela chutného.

Omelety přijdou k chuti

Když je doma jedno dvě vejce, zbytek mléka a maličká konzerva hrášku, případně zbytek hrášku mraženého, nastává ideální situace k přípravě hráškové omelety. Její variantou může být omeleta žampionová, cibulová, pórková. Zkrátka co dům dá, to přidáme do rozšlehaného mléčno-vaječného základu se špetkou soli. Hotovou omeletu posypeme čerstvou zelení - petrželkou, pažitkou. Pokud ji nemáme, stačí sušená nať, třeba celerová, oregano, bazalka... Chuť bude pokaždé jiná, ale hlavní je, že výborná snídaně nebo večeře je rychle na světě.

Palačinka s čímkoliv

Mléko, vejce, hladká mouka, špetka soli. Při nedostatku mléka je ještě můžeme naředit vodou. Našleháme do jemna palačinkové těsto a skoro na suché pánvi palačinky upečeme. Naplníme je tím, co najdeme v mrazáku - třeba špenátem s česnekem. Máme-li chuť na palačinky sladké a nemůžeme najít džem, zkusíme med. Není-li na spížní polici ani ten, posypte palačinku moučkovým cukrem a pokapejte citronovou šťávou. Výsledek bude slaďoučce nakyslý a velmi osvěžující.

Smažené pavézky se šunkou i bez ní

Nastrouháme kousek tvrdého sýra, přidáme ho i s kousíčky šunky či salámu do rozšlehaného vejce. Můžeme lehce nastavit kapkou mléka. Namažeme na plátky veky, které ihned poklopíme namazanou stranou do rozpáleného oleje. Ještě levnější varianta je namočit veku pouze do rozšlehaného vejce se solí a kořením, dále postupovat stejně.

Hotové pavézky vyrovnáme na talíř a papírovou utěrku, do které se vsákne přebytečný tuk, a přizdobíme tím, co máme - sekanou pažitkou, petrželkou, oreganem.

Zdravý, dobrý a rychlý "nouzový"salát

Jedna mrkev, jeden kořen petržele, kousek celeru. Toť vše, co pohled do spíže skýtá. Co s tím? Pokud ale najdete v ledničce navíc ještě zbytek jogurtu nebo majonézy, nic není ztraceno: jemně zeleninu nastrouháme, promícháme, pokapeme citronovou šťávou, přidáme čerstvě mletý pepř, sůl, dle chuti zakápneme olivovým olejem, přidáme jogurt nebo majonézu a necháme vychladit.

Namažeme si na chleba tvaroh

Mít tvaroh v ledničce se vyplatí, protože s jeho pomocí vyrobíme takřka nekonečnou řadu pomazánek. Na plátky chleba nebo veky tak třeba namažeme pomazánku z tvarohu a rajčat. Stačí netučný tvaroh a k tomu rajčata, která musejí být zralá, měkká. Nakrájíme je na maličké kousky, smícháme s tvarohem a dosolíme.

Tvaroh plus pažitka a sůl, to úplně stačí k dokonalému uspokojení chuťových buněk. Necháme jen předem trochu odležet v chladu, aby se spojily chuti.

Tvaroh plus čubrica - nedoceněná kombinace. Zkuste to.

Tvaroh a jemná jarní cibulka, nakrájená na co nejmenší kousky, to také chutná báječně. A co teprve tvaroh a česnek. K tomu není co dodat, snad jen že chuť pomazánky můžeme ještě zjemnit přidáním trochy másla.

Dobrou chuť

-ag-Foto: www.profimedia.cz