Malému dítěti v kuchyni bohužel hrozí ta nejširší škála úrazů: popálení, opaření, pořezání, otrava, poleptání, pády, úraz elektrickým proudem, polknutí předmětu, tedy udávení nebo udušení...

Zvědavá batolata velmi hbitě otevírají dvířka kuchyňské linky a rostou tak rychle, že brzy dosáhnou na stůl, sporák, do vyšších zásuvek s noži. Proto průběžně zjišťujme, kam všude už dítko dosáhne, a co je tedy v dosahu jeho zkoumavých ruček, a tomu se přizpůsobíme.

  • Všechno okamžitě uklízíme o patro výš. Odklidíme věci ostré, špičaté, jedovaté, rozbitné, horké a titěrné, různé zátky, ale i párátka, která děti mohou polknout.
  • Stanovíme si bezpečnostní režim: Veškeré předměty skleněné, porcelánové, nože a další nebezpečné předměty nenecháváme povalovat na stole nebo lince, ale hned je uklízíme.
  • Máme na mysli také pasivní bezpečnost - podíváme se co nejdříve do obchodů a přineseme domů tolik ochranných a zabezpečovacích prvků, kolik jich jenom najdeme. Ohrádky, zarážky, měkké násuvné rohy, protiskluzové podložky a podobně.
  • Zařizujeme-li nově kuchyni, volíme vhodnou protismykovou úpravu podlahy.

Nebezpečné ubrusy

Přečnívající cípy ubrusů lákají ty nejmenší k zachycení, zatáhnutí - a neštěstí je tady. Mohou na sebe lehce strhnout přinejmenším šálek s vřelou kávou.

Velké ubrusy proto uklidíme raději do skříně a koupíme anglické prostírání. Na rohy stolů i rohy nižších skříněk nasadíme ochranné měkké kulaté rohy, které chrání dětskou hlavu při pádu.

Nedobytné zásuvky

Malé děti přitahují i šuplíčky a zásuvky, plné různých tajuplných předmětů. Leckde ovšem mohou najít i nebezpečné věci lákající k ochutnání (ostré koření) i k vyzkoušení (ostré předměty). Do zásuvek proto koupíme blokovací páčky, díky kterým se malé dítě do šuplíku nedostane. Pro jistotu ale ostré a jiné nebezpečné předměty dáme raději nahoru do spíže, do horních skříněk - definitivně dětem z dosahu!

Pracovní plochy udržujeme uklizené

Nebezpečným místem jsou zejména okraje pracovních desek, kde by nikdy neměly stát sklenky, natož hrnce nebo šálky s vřelými tekutinami, nebo ležet nože. Batolata, která na pracovní plochu skoro ještě ani nevidí, jsou vždycky rychlejší, hbitější, než si myslíme, a dosáhnou skoro všude, kam si zamanou. Nehledě na o něco starší děti, které si s oblibou v nestřežené chvilce přinesou svou židličku, aby se vyšplhaly, kam potřebují. Proto pokud předěláváme kuchyni - rozšíříme hloubku dolních skříněk na 70 až 80 centimetrů a zároveň zvýšíme pracovní plochu na doporučovaných 90 - 95 cm podle výšky naší postavy. Na pracovní desce pak všechno pokládáme raději ke stěně.

Nebezpečí kolem vaření

Batoleti tady hrozí dvojí nebezpečí - popálení o plotýnku a převržení hrnce s horkou tekutinou. To druhé hlavně na plynovém sporáku se staršími nestabilními mřížkami kolem hořáků. Moderní varné centrum je zase pro svou sníženou výšku pro malé děti přístupnější a tedy nebezpečnější než starší vyšší sporák. Vaříme v každém případě na zadních plotýnkách, ke sporáku také co nejdříve přikoupíme bezpečnostní kovovou (drátěnou) ohrádku.

Mikroten mějme pod kontrolou

V kuchyňských zásuvkách nebo v různých zásobnících každý z nás skladuje množství mikrotenových tašek různých velikostí. Dodržujeme proto důsledně varování uvedené na každé z nich: „skladujte mimo dosah dětí, nebezpečí udušení!“

-ag-Foto: Ikea, www.profimedia.cz