Divoce rostoucí byliny obsahují množství minerálních látek a jsou stejně nebo i více nabité vitaminy jako rostliny kulturní. Často vynikají i delikátní, příjemnou chutí - a tak by jich byla škoda nevyužít v kuchyni. A to jak v kuchyni studené na saláty a pomazánky, tak v kuchyni teplé na různé omelety nebo nádivky.

Pozor na kvalitu

Vždycky věnujeme pozornost tomu, kde rostliny trháme. Nikdy v blízkosti silnic, kde hrozí nejen výfukové plyny, ale i zasažení zimními posypy vozovek, ani ne u smetišť a skládek a podobně. Nejlépe na lesní louce - průmyslově využívaná louka může být zase chemicky ošetřená. I na vlastní zahradě můžeme využít toho, co tady není žádoucí - a to jsou právě kopřivy, sedmikrásky, šťovík, pampelišky, které ale najdou uplatnění v kuchyni.

Mladé lístky smetánky lékařské neboli pampelišky (je v nich vitamin C, vápník, karoten, draslík atd.) využijeme k přípravě salátů. Nejjemnější lístky jsou ty bělené, ponechané nějaký čas bez přístupu světla. Jak na to? Vezmeme pár květináčů nebo hrnků a poklopíme je na mladé trsy pampelišek. Po pár dnech odřízneme vybělené lístky těsně nad zemí. Puky omyjeme, osušíme, nakrájíme a zalijeme salátovou zálivkou. Z pampelišek, které rozkvetou, potom můžeme připravit známý pampeliškový med.

Jarní kopřivové dobroty

Mladé lístky kopřiv jsou teď na jaře nejzdravější; obsahují vitamin C, karoten, minerální látky. Právě v době povelikonoční hojnosti vajec v naší ledničce si můžeme pochutnat třeba na kopřivové nádivce - anebo na kopřivových omeletách:

Vhodíme kopřivy (asi jeden hluboký talíř) na olej a dvě zpěněné cibulky, orestujeme, zaprášíme lžící hrubé mouky, osolíme, posypeme zeleným pepřem a zalijeme lžící mléka. Chvíli podusíme. Směsí plníme omelety nebo palačinky; přidat můžeme strouhaný ementál.

Ptačinec trávovitý nebo také žabinec

Drobnou rostlinku s něžnými miniaturními kvítky, rozrůstající se na okrajích cestiček i v záhonech, milují nejen andulky. I my si na této nenápadné zeleni můžeme pochutnat, a dodat přitom tělu vitaminy a minerály. Nejlepší je popenec ustřihnout nad zemí nůžkami, jinak se vytrhávají jemné kořínky a rostlinky se potom hůře čistí. Dáme na cedník, propláchneme a můžeme připravit salát. Kombinovat lze s lístky špenátu, polníčku, se zeleným hlávkovým salátem, i s čekankou.

Něžná sedmikráska na talíři

Sedmikráska podporuje trávení, čistí krev i dýchací cesty. A co sedmikráska a gastronomie? Výběr je široký: listy s poupaty obohatí bramborový i hlávkový salát. Lístky jsou vhodné také do omelet a jiných vaječných jídel, nadrobno usekané pak ochutí bylinkové máslo. Nerozvitá poupátka sedmikrásek lze naložit do octa jako kapary. Kvítky zase ozdobí povrch zeleninového vývaru, budou se vyjímat na hladině vedle usekané pažitky. A říká se také, že od bolesti hlavy pomůže rozžvýkání několika kvítků sedmikrásky...

Kyselý šťovík...

Také jarní lístky šťovíku přidáváme v menším množství do různých zeleninových salátů. Uvařit ale můžeme i jednoduchou, příjemně nakyslou šťovíkovou polévku:Šťovík nakrájíme a orestujeme na másle s cibulkou, přidáme vývar, smetanu rozkvedlanou v mouce, povaříme, přisolíme a ochutíme pažitkou a petrželkou. Korunujeme čepicí z kysané smetany.

-ag-Foto: www.profimedia.cz