Nic naplat, hosté jsou na zahradní party pozvaní, akci rušit už nechcete, sáhodlouhé plány jsou sice ty tam, ale pořád se to dá zvládnout. Situaci zachráníte, použijete-li různé urychlovací fígle, kterými vše napravíte, všichni si pochutnají a budou spokojeni. Přejděte na plán B - rychle nakupte kromě masa na gril také voňavou slaninu, arabský chléb, masité papriky dvou tří barev, a pak velké balení zmrzliny, velkou plechovku kompotu a pařížskou šlehačku (zmrzlinovému poháru odolá málokdo).

Lahodné pečené papriky

Pečené papriky jsou výborná a velmi rychle připravená příloha ke grilovanému masu, ale i samostatné jídlo. Je to chuťovka, která nejlépe vynikne zajídaná bílým chlebem. Papriky různých barev nakrájíme asi na 5cm pruhy a dáme je na gril - na hliníkovém tácu posolené a zakapané olivovým olejem. Pečeme je do změknutí, a do lehce "osmahnuta". Když ale na grilu není místo, papriky dáme na pekáček upéct do trouby, třeba i předem. Pojídat je potom lze jak teplé, tak i studené, a to i další dny, když je po upečení vložíme do zavařovací lahve s olivovým olejem a uchováme v chladničce. Olej můžeme navíc ještě "zpeprnit" přidáním chillies papriček a kuliček pepře. Stejně tak připravíme další lahůdku - grilovaný marinovaný lilek.

Do čeho si zabalit voňavé masíčko?

Ošatka s krajíci chleba je monotónní. Vezměte tedy v obchodě pár balení arabského chleba a budete mít rychle postaráno o zajímavou změnu. Stačí chlebové placky dát do ošatky, nakrojit. Každý sám si tak může chléb průběžně plnit grilovanými kousky masa, klobás, několika druhy salátu a nějakým tím dresingem. Stačí vyrovnat na stůl misky s omáčkami, majonézami různých chutí, saláty, syrovou i pečenou zeleninou. Skoro bez práce a velmi efektní.

Co dobře vypadá: nepřekonatelný šašlik

Jsou věci, které dobře chutnají, ale v patřičné úpravě jakoby chutnají ještě lépe, jíme opravdu i očima. Takovým příkladem je grilované maso "na špejli". Kusy masa na grilu jsou výborné - ovšem stejně tak výborný a navíc i krásně barevný a lákavý je šašlik. Práce navíc je to minimální, ale výsledek je lepší rozdílem třídy. Koupíme tu nejvoňavější slaninu, nejlépe prorostlou, dále masité papriky, jemnou cibulku a šunkovou nebo nějakou sušší klobásu.

Barevné tyčinky

Krásně vypadá také něco, u čeho hosté ještě ze tří metrů nepoznají, o co jde. Dlouhé různobarevné žížaly vyrovnané ve skleničkách. Preclíky ani slané tyčinky to nejsou, je to zelené, červené, oranžové a růžové i bílé. Je to precizně na dlouhé tenké hranolky nakrájená zelenina: papriky všech barev, okurka, mrkev a bílá ředkev. Barvy a zvědavost každého přilákají - a pak obsah skleniček rychle zmizí. Dietáři zajásají a ostatní si také mezi masitými chody zobnou...

Když vám naopak zbude čas...překvapte hosty doma pečenými vekami, ať už bílými nebo celozrnnými, sypanými sezamem, římským kmínem, mákem.Zahradní gulášek:na zahradě přijde určitě k chuti voňavý poctivý guláš, lehce sypaný čerstvou cibulkou a servírovaný v keramických miskách nebo dokonce v bochníčcích chleba.

Pivní paráda

Uspořádat můžete třeba přehlídku piva - neservírujte jeden typ piva, ale třeba veškerý sortiment od jedné nebo dvou značek - piva nealkoholická, kvasnicová, ležáky... Jenom je třeba být připravený - kdyby něco hostům hodně zachutnalo a hned to zmizelo - rychle doplnit zásobu. Sortiment stylově doplňte i "pivními limonádami", které si chutí a svižností často nezadají se slavnějšími sestřenicemi ze světa soft drinků; sáhnout můžete třeba po limonádách dochucených chmelem z pivovaru Černá Hora.

-ag-Foto: www.profimedia.cz