1. Nejlevnější změnou je úklid

Obyčejným důkladným úklidem se dá dosáhnout opravdu rychlé proměny kuchyně, a to doslova zadarmo.

Krok první: vyházení zbytečností. V kuchyni se hromadí drobnosti, rozbité maličkosti, které často marně čekají na spravení. Vyvarujte se jejich přemisťování, nadechněte se a opravdu poctivě je jednou provždy přeberte a vyházejte.

Krok druhý: vysmýčení, vydrhnutí, vymytí stěn, podlahy, skříněk, okna.

Krok třetí: zachování čistšího, prázdnějšího, minimalistického vzhledu místnosti - neboli nenainstalování zbytečných nových (nebo těch původních) okrasných předmětů.

2. Jiná barva - záruka důkladné změny

Barvy dokáží divy. Někdy stačí jen přetřít sokl kuchyňské linky a sladit jej s barvou podlahy - i tento detail změní dojem z kuchyně, která bude jasnější a elegantnější. Výraznější změny dosáhneme přetřením celých dvířek kuchyně, polic a regálů. Můžeme zvolit dvě barvy a těmi střídavě natřít dvířka skříněk, police na stěnách, horní otevřené skříňky, dveře do spíže a ještě třeba stoličku a pracovní židli.

Starší omšelou dřevěnou kuchyni namoříme a výsledek bude skvělý. Dřevěná dvířka sbrousíme hrubým a potom jemným smirkovým papírem. Tím odstraníme šrámy, zašlý lak a nerovnosti. Potom dvířka namoříme světlou lazurou (i světlý odstín borovice po aplikaci bude poměrně tmavý). Nebo dvířka ošetříme včelím voskem. Dřevo se přímo rozzáří a krásně vynikne jeho kresba.

3. Tapeta - přítel domácích kutilů

Samolepicí tapety jsou kamarádem všech, kdo chtějí rychle a levně změnit vzhled (nejen) kuchyně. Jejich výběr je opravdu velkolepý, práce s nimi jednoduchá, rychlá a výsledek může být nad očekávání dobrý. Důležité je nekupovat bez uvážení, ale porovnávat, vzít si s sebou malý vzorek obkladu nebo dlaždice na kuchyňské podlaze. Ty správné tapety najdeme pod označením kuchyňské, případně koupelnové. Obojí jsou vinylové, omyvatelné běžnými saponátovými přípravky. Nalepíme je speciálním lepidlem určeným na těžké vinylové tapety. Vypadají dobře, imitují často obkládačky, mramor nebo kámen. Vybrat můžeme i jednobarevné nebo s abstraktními vzory, vyvarujeme se jen vyumělkovaných vzorečků a rádoby kuchyňských motivků.

4. Přemístěte, co se dá

I když zejména v malé kuchyni je všechno předem dáno, na centimetry vymyšleno a nepřipadá žádné přesunování nábytku v úvahu - změňte alespoň maličkosti. Dejte drobným věcem z hlediska provozu funkčnější místa. Nebo prostě jenom jiná místa - přesuňte květinu, kafemlejnek, přibijte novou poličku na parádní hrnky. Je někde osmicentimetrová škvíra? Využijte ji na instalování super úzké poličky na drobnosti - ideální na schování igelitek a sáčků. Škvíra jen o něco širší už může poschovávat vinné lahve - jednu nad druhou.

6. Aby prokoukly stěny a podlaha

Vezměte malířské náčiní a rychle vyměňte barvu stěn - bude to trvat jen chvíli (nezapomeňte si koupit sáček jemné fólie na zakrytí nábytku).

Opravdu rychlou, levnou a viditelnou změnu kuchyně přinese výprava do obchodu, odkud přivezeme parádní PVC. Přes ně do jídelního kouta položte i třeba bambusovou rohož; pozor ale na uklouznutí - pokud nemá protismekavou úpravu, přidejte samostatnou protismekavou podložku.

5. Vylepšení provozu

Nakupte už konečně drobnosti, které vám chybí a denně je postrádáte (nikoliv ty, které jen vidíte v obchodě). Kupte odšťavňovač, pokud opravdu denně ručně vymačkáváte citrusy. Kupte nový toustovač, pokud je denně děláte na už poněkud omšelém přístroji nebo na pánvi. Kupte rychlovarnou konvici, pokud jste kdysi při jejím nákupu přehlédli důležitou věc - velikost a pořádnou viditelnost světelné kontrolky, a tak denně hádáte, zda je vypnutá, či nikoliv.

7. Okno v novém

Kuchyni zvýrazní a "omladí" i nová žaluzie nebo roleta z látky ve stejné barvě, jako jsme použili na stěny či na přelakování dvířek kuchyňských skříněk. Hlavně v malé kuchyni dbáme na dodržování barevné zásady tón v tónu.

8. Vyměňte pracovní plochu

Nová pracovní deska (v levnější variantě pouze deska, v dražší verzi může být i třeba se zabudovaným novým dvojdřezem nebo parádní baterií) pomůže také kuchyni k pořádné změně k lepšímu.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, www.matflowers-design.cz, Fagor