V evropských domácnostech připadá zhruba 40 procent spotřeby elektrické energie na domácí spotřebiče. Kdo z tohoto koláče ukusuje nejvíc? Chladničky (21 %)! Daleko za nimi jsou pračky (9 %); varné desky a trouby (6 %); myčky (3 %). Ceny energií rostou, takže není divu, že spotřebiče v kategorii A považujeme za standard a hledáme lepší! Náš požadavek se týká především výkonných a zároveň energeticky nenáročných chladniček a mrazniček. Logicky, protože jsou v provozu 24 hodin denně mnoho let. Poptávku výrazně ovlivňuje způsob nakupování potravin, 1x týdne nebo 1x měsíčně. Meganákup potřebuje rychle zachladit a zamrazit. Čtěte energetický štítek! Od roku 2001 se u automatických praček, bubnových sušiček, praček kombinovaných se sušičkou, chladniček, mrazniček a jejich kombinací, myček nádobí, elektrických trub a ohřívačů, úsporných zářivek a klimatizačních jednotek povinně uvádějí údaje o spotřebě elektrické energie, vody, hlučnosti a účinnosti přístroje (charakteristiky závisí na typu spotřebiče). Podle spotřeby elektrické energie je spotřebič zařazen do tříd A až F (nejhorší). Je zakázáno prodávat chladničky ve třídě D a horší.

Čím se liší A od A+? Třída A+ by měla být o 25 procent úspornější než třída A; třída A++ by měla být o 45 procent úspornější než třída A. Legislativa zatím počítá s tímto označením pouze u chladniček a mrazniček. Pozor! Energetická spotřeba udávaná na energetickém štítku závisí na objemu/hmotnosti. Objemnější chladničky mohou patřit do třídy A, i když mají pochopitelně větší spotřebu než chladničky menší.

Energetičtí bulimici

Víte, že tzv. současná bílá technika (pračky, chladničky, sušičky, myčky) vyžaduje k provozu ve srovnání se svými 15 let starými předchůdci až o 70 procent méně elektrického proudu? Neplýtvejte soucitem s přestárlými spotřebiči – jsou to energetičtí bulimici! Zkonzumují až třikrát víc proudu než úsporný spotřebič, a ještě odvedou méně práce!

Myčka jen pro líné?

U myček nádobí a praček do hry o koruny vstupuje i úspora vody – ani vyúčtování za vodné a stočné totiž není veselé čtení. Zatímco o opodstatněnosti automatické pračky nikdo nepochybuje, některé domácnosti považují myčku za novodobou rozmařilost a projev lenosti. Omyl! Výhodou myček je ekonomický provoz: úspora vody (ve srovnání s ručním mytím) je pěti- až sedminásobná, úspora elektrické energie 50 procent.

S jídlem roste chuť

Moderní domácnost vyžaduje u spotřebičů další doplňkové úsporné programy: na poloviční náplň, zrychlené, na choulostivé materiály (vlna, hedvábí, jemný porcelán, nápojové sklo), prázdninový provoz, zdravé vaření. A větší kapacitu (lednic, myček), aniž se zvětší vnější rozměry. Plus jednoduchou obsluhu, kterou zvládneme i bez docentury na ČVUT.

Někdo to rád čerstvé

Šetřete, zač jste zaplatili – za biokvalitu potravin! Podle výzkumu agentury Research Plus z roku 2009 nakupuje 50 procent Evropanů čerstvé potraviny; 30 procent dotázaných snížilo spotřebu mražených výrobků. Tento trend zásadně mění způsob přípravy pokrmů: třetina respondentů vaří 8 z 10 jídel z čerstvých surovin. Tyto tendence se odrážejí v požadavcích na optimální uchovávání čerstvých potravin v chladničce. Teplota má být maximálně 8 °C a stejně důležitá je relativní vlhkost. Podle italské asociace potravinářských technologií jsou různé druhy potravin odlišně náročné na vlhkost: mléčné výrobky: 70 – 80 %; maso a ryby: 85 – 90 %; ovoce a zelenina: 90 – 95 %. Při nízké vlhkosti vzduchu v chladničce čerstvé potraviny vysychají, ztrácejí na hmotnosti a nutriční hodnoty. Naopak přemíra vlhkosti vede k nárůstu bakterií a plísní.

Čím se řídit?

Nejen cenou a značkou. Ostatně podle D-testu úměra „dražší = lepší“ neplatí. Při nákupu spotřebiče jsou důležité také jeho rozměry, hlučnost (obvykle levnější = hlučnější), spotřeba vody (rozdíl může být až 8 litrů na 1 mytí) a elektřiny. Sledujte, jakými funkcemi a programy je spotřebič vybavený, a uvažte, zda je všechny využijete. V názvech programů a technologií může být čertovo kopýtko, ne každý jim rozumí. Zvláště když stejnou či podobnou funkci označují různí výrobci různě. 6-th SENCE; FUZZY LOGIC, SENSORLOGIC: patentované názvy senzorických technologií, které vyhodnocují aktuální stav a podle něj upravují spotřebu energie a vody atd. Obdobné systémy používají další výrobci pod různými názvy. ACTIVE AIR TECHNOLOGY: závěrečný cyklus v kondenzační sušičce, aby prádlo rychleji uschlo a nebylo pomačkané. ACTIVE WATER: úsporná funkce pro rychlejší ohřev vody, vyšší výkon čerpadla, selektivní rozdělení vody a optimalizace filtrace, při níž se poslední voda vrací a použije se při dalším mytí. AQUASTEAM, STEAM: účinný a šetrný mycí a prací parní program; pára lépe proniká do textilního vlákna a zbavuje nádobí přischlých zbytků lépe než voda. DIRECT SPRAY: první fáze praní, kdy se prádlo místo ponoření do vody sprchuje. Úspora vody a energie 35 až 50 %. FRESH CONTROL, VITAFRESH: udržuje 70 až 85% vlhkost v celém vnitřním prostoru chladničky a při jakémkoliv vychýlení ji rychle obnoví. Potraviny vydrží čerstvé od několika dní (syrové maso) do několika týdnů (ovoce). INDUKCE: nejúspornější vaření, kdy se zahřívá jen plocha nádoby v kontaktu s varnou deskou. Litr vody uvede do varu za 3 minuty (plyn za 5 minut, elektrická varná deska za 7 minut). NO FROST, FROST FREE: beznámrazová technologie v chladničkách. ODLOŽENÝ START: funkce mytí a praní mimo energetickou špičku. POWER CLEAN MAX: systém rotačních vysokotlakých ostřikovacích trysek pro mytí velmi zašpiněného nádobí. SPEEDPERFECT, SPEED: program, který zkrátí praní a mytí až o 60 procent. VACATION MODE: úsporná funkce mrazničky po dobu dovolené; při normálním výkonu ušetří až 25 procent energie. ZEOLIT, ZEOLITH TECHNOLOGY: využití hygroskopické vlastnosti zeolitu, který na sebe váže vodu, a přitom uvolňuje teplo. Využívá se v sušičkách a myčkách.

Vzít rozum do hrsti

Energetickou spotřebu lze do určité míry regulovat bez ohledu, jakou technologií jsou spotřebiče vybavené. Jak na to? Stiskněte vypínač! Pohotovostní (stand-by) režim spotřebičů (indikovaný rozsvícenou kontrolkou) ročně zvyšuje účet za elektřinu o stovky až tisíce. Chladničku (bez No-frost) pravidelně odmrazujte! 5 mm námrazy zvýší spotřebu energie o 30 procent. Nepřeplňujte chladničku, potraviny se nemají dotýkat bočních stěn, chladný vzduch nemůže cirkulovat. Vařené pokrmy nechte nejdřív vychladnout, potom je vložte do chladničky. Vařená jídla skladujte v chladničce v uzavřených nádobách a odděleně od čerstvých potravin. Před uložením do chladničky ovoce a zeleninu nemyjte. Maso a ryby ukládejte do jiné části chladničky než mléčné výrobky. Potraviny k zamrazení se musí nejdřív vychladit, a pak vložit na mrazák zabalené do potravinové fólie, v zavřených krabicích, popsané (datum uskladnění, název). Pračku a myčku (bez programu 1) pouštějte, když jsou plné. Nepřeplňujte je! Ekonomičtější je praní na nižší teplotu (30 až 40 °C) a déle než na vyšší teplotu (60 až 90 °Celsia) a kratší dobu. K nižší spotřebě energie přispívá pravidelné čištění filtru myčky a pračky (volte typ se snadno rozebíratelným filtrem). Nádobí není třeba ručně předmývat, stačí odstranit zbytky stěrkou. Při vaření používat pokličku. Odměřovat vodu na čaj, kávu, polévku, brambory podle skutečné potřeby. Solte vodu, až když se začne vařit. Průměr dna má odpovídat průměru elektrické plotýnky. Plamen plynového hořáku by neměl šlehat na stěny nádoby, protože její obsah se bude zahřívat déle při vyšší spotřebě energie.

-Marie Krausová, Dům a zahrada 10/2010-Foto: www.profimedia.cz, Electrolux, Whirlpool

V listopadovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Barevné trendy pro rok 2011
  • Třetí díl seriálu o fasádách: tentokrát o netradičních materiálech
  • Velké téma: Jak si vybrat dřevostavbu
  • Vybavujeme dům pro miminko
  • Vše o zimních zahradách
  • Jaký zvolit plot: inspirace a praktické rady
  • Fotosoutěž Pecka roku: představujeme 10 nejošklivějších domů

Listopadové číslo časopisu Dům a zahrada vychází dnes 19. října.