Při každodenní práci v kuchyni naplníme většinou nejméně jeden plný odpadkový koš, dá se říci, že jsme obklopeni odpadky: jsou to slupky, skořápky, zbytky jídel a spousty všemožných papírů - kartónových krabic i igelitových obalů.

Co se s odpadem děje, když opustí odpadkový koš domácnosti, je vizitkou vyspělosti společnosti i stupně organizovanosti každého člověka.

Pohodlné třídění odpadu

Sorter na tříděný kuchyňský odpadTřídění kuchyňského odpadu je v dnešní době nezbytností. Kontejnery na plasty, sklo, papír a kovy jsou dávno samozřejmostí. Pro nás je pohodlné, že jsou už na trhu také odpadkové koše na tříděný odpad. Čím dříve totiž začínáme třídit, tím rychlejší, pohodlnější a účinnější třídění bude. Hned při práci v kuchyni tak lze oddělovat biologický odpad, sklo, plasty a kovy. Koše se většinou vysouvají ven spolu se zásuvkou, kde jsou umístěny, což pohodlí zvyšuje. Každou věc - slupku, plechovku, obal - bychom tak ideálně měli vzít do ruky jednou - žádné přebírání, přehazování, překládání.

Stačí se jen trefit do jedné z několika přihrádek prostorného odpadkového koše. Ten je sice o něco větší než obvyklý, ale odměnou nám je, že máme v kuchyni stále pořádek. A pokud počet přihrádek koše nestačí, máme v záloze - třeba za dveřmi ve Výsuvný sorterspíži - silný plastový sáček, krabici nebo tašku na další druh odpadu. Na plasty je nejlepší plastový koš s víkem, stejně tak na sklo.

Kompostujete? Pak vyhodíte jen třetinu odpadu

Nesmíme přitom zapomenout na kompostování. Kdo má kompost, ten má vyhráno - nepotřebuje objemný odpadkový koš a navíc mu na zahradě zraje budoucí kvalitní zahradní zemina, která prospěje květinovým a zeleninovým záhonům.

Až 40 - 50 % kuchyňského odpadu totiž tvoří právě kompostovatelné složky, odpadky organického původu. Jen do kompostu nesmíme dávat obaly - například čajové lístky anebo použité čajové sáčky. Takže pokud to jde - založte kompost nebo jednoduše Výklopný sorterkupte kompostér. A uvidíte, jak se vám obsah odpadkového koše radikálně ztenčí, vlastně jen na papírové, plechové a plastové obaly.

Drtič odpadků - pohodlné, ale zakázané

Dříve oblíbené drtiče odpadků - sotva si našly cestu do našich kuchyní, už ji zase opustily. Vypouštění rozmělněného kuchyňského odpadu je totiž v rozporu s naším kanalizačním řádem. Nejen že se odpadky živí potkani, navíc kanalizační síť na takovýto náhlý (mastný) příděl z domácností není stavěná. Zanáší se mastnotami - takže až se ucpe přípojka, musí majitel drtiče zaplatit její odborné čištění a ještě navíc ho čeká pokuta za vypouštění bioodpadu do kanalizace. Anebo také přerušení dodávky vody a odpojení od kanalizace.

Pokud máte drtič a nemáte na nečistoty zvláštní jímku (odlučovač mastnot), jste přitom napojeni na veřejnou kanalizaci, chováte se v rozporu se zákonem o odpadech a se zákonem o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu.

V platném kanalizačním řádu Pražských vodovodů a kanalizací je například uveden seznam látek, které je zakázáno do kanalizace vypouštět a jsou mezi nimi právě i pevné kuchyňské odpady, a to i když jsou rozmělněné.

-ag-Foto: www.profimedia.cz