Geniální trojkombinace - cukr, mouka, máslo. Výsledkem je to, co se někde nazývá drobenka, někde zase žmolenka. Není přesně známo, kdo to vymyslel, ale vymyslel to dobře. Když se tyto suroviny spojí v ideálním poměru (a při ideální měkkosti tuku), horký vzduch v troubě pak korunuje dílo. Výsledkem je křupavá sladká dobrota, která dotváří chuť a vůni pečiva a je opravdu součástí koláče, ne jeho ozdobou. Drobenka je důležitá hlavně na švestkové i jiné ovocné koláče. Nedostižná je kombinace mák-švestky-drobenka.

DrobenkaDrobenka se musí vespod částečně správně "připéct" ke koláčovému podkladu, aby koláč nebyl příliš dusivý, a horní vrstva zůstat sypká. Pokud by byl koláč příliš dusivý, nechutnal by třeba dětem a matky by navíc měly co uklízet - drobky jsou úplně všude.

Existují obyčejné i vylepšené žmolenky, drobenka se může i ošidit, tak jako leccos v gastronomii. Ale to nesmí být na úkor kvality a chuti. Především tuk musí být vždy kvalitní, čerstvý. Z nekvalitního (ne-li lehce žluklého) tuku dobrou drobenku udělat nelze. Jako u všeho platí, máte-li obrovskou chuť na koláč, ale nemáte čerstvé suroviny, odložte pečení na zítřek.

Co je potřeba

Na drobenku-žmolenku se používá máslo nebo rostlinné máslo. Cukr: krystal nebo krupice. Žmolenku zpracujeme buď rukama, nebo lžící či vařečkou, případně šlehačem nebo výrobou pověříme mixér. Výsledkem musí být drobné žmolky - drobky.

Na drobenku má leckdo svůj vlastní osvědčený recept. Návodů jsou spousty. Vybíráme některé z nich:

Varianty a poměry surovin u drobenky

  • 140 g hrubé mouky, 100 g tuku, 100 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky, 200 g krystalového cukru, 8 lžic změklého másla
  • Přidat můžeme také žloutek: 300 g hrubé mouky, 150 g cukru, 150 g tuku, 1 žloutek
  • Drobenka se skořicí: k ingrediencím přidáme na špičku nože skořice
  • Vanilková drobenka: část cukru doplníme do požadované váhy cukrem vanilkovým. V tomto případě lze také použít cukr moučku + vanilkový cukr.
  • Hrubou mouku lze nahradit dětskou krupičkou

Postup: Na vále rozsekáme do mouky změklý tuk, přidáme cukr a ručně vše dohromady spojíme nebo spíše rozdrobíme.

Jiný způsob - cukr, mouku a hroudu změklého másla dáme do hlubší mísy a pracujeme jen ručně.

Ušetříme si zapatlané ruce: suroviny v hluboké míse rozmělníme ručním elektrickým šlehačem. Nebo vše dáme do mixéru.

Na drobenku s vařečkou: Na silném rendlíku rozpustíme máslo a přidáme mouku a cukr - vše vymícháme na požadovanou konzistenci vařečkou.

Úprava: Pokud je hmota mazlavá a nechce se drolit, přidáme mouku a od oka (poměrně) také trochu cukru. Když není drobenka v malých kouscích, ale skoro na prášek, přidáme tuk, aby se cukr s moukou lépe spojil do kousíčků.

Recept na švestkový koláč s drobenkou na závěr

Švestkový koláčŠvestkový koláč je skvělý, ať už ho uděláme z čerstvých švestek nebo kompotu. Na tuto pochoutku budeme potřebovat 150 g polohrubé mouky, 120 g tuku, 120 g cukru, 3 vejce, 50 g škrobu (Solamyl, kukuřičná Maizena), půl sáčku prášku do pečiva, švestky, sůl. Drobenku si připravíme z 200 g polohrubé mouky, 200 g krystalového cukru, 8 lžic pravého změklého másla.

Koláčové těsto připravíme tak, že ušleháme cukr s vejcem a tukem (ručně nebo ve šlehači), přidáme mouku, škrob, špetku soli a prášek do pečiva. Vymažeme a hrubou moukou vysypeme plech. Nalijeme na něj těsto a pokryjeme švestkami (rozpůlenými, vnitřní rozkrojenou stranou nahoru, slupkou dolů). Pak posypeme hustě drobenkou a upečeme.

Dobrou chuť!

-ag-Foto: www.profimedia.cz