Velikonoce nám přímo přikazují mít něco dobrého na talíři. A podle tradice by nemělo chybět jehněčí maso, nádivka s kopřivami a Mazanec z kynutého těstataké mladé výhonky kopřiv v dalších podobách. Také mazanec neboli bochánek s mandlemi a hrozinkami a samozřejmě spousta vajíček.

Hledáte-li ale nějakou obměnu nebo doplnění menu, nabízíme několik receptů, ve kterých předpokládáme, že vajíček bude dost, a tak můžeme být trochu marnotratní. Jinak využijeme hojně čerstvou i kysanou a nakládanou zeleninu.

Velikonoční salát

1/4 kg vařené rýže, 1/4 kg tmavých fazolí, 1/2 hlávky zelí, cibule, 2 vařená vejce, 3 kyselé okurky. Pokrájíme, smícháme, dochutíme majolkou, zeleným pepřem, solí a jemně sekanou pažitkou a petrželkou.

Salát s řepou

Zeleninový salátVařené brambory a červená řepa, 2 cibule, 3 kyselé okurky, vařená mrkev, konzerva fazolí, kyselé zelí. Všechno nakrájíme nadrobno, smícháme a přidáme olivový olej, sůl a bílý pepř.

Jarní salát

Čerstvé okurky, sýr Eidam, vařené kuřecí maso a jarní cibulku pokrájíme na kostičky. Přidáme sůl, zelený a červený pepř, bílý jogurt a majolku. Množství a poměry můžeme měnit podle chuti. Dobře promícháme a dáme vychladit.

Ryba v kožíšku

Suroviny: matesy, vařené brambory, mrkev, červená řepa, cibule, majolka.

Postup: na dno hlubší mísy dáme nakrájenou cibuli, na to rybu pokrájenou na kousky, vrstvu cibule, majolku, strouhané brambory, ty potřeme majolkou, dále vrstvu strouhané mrkve opět potřenou majolkou, dále strouhanou řepu a vše zakončíme majolkou. Necháme v ledničce den až dva odležet.

Na talíře každému dáváme hezky ode dna všechny vrstvy, posypeme jemně sekanou pažitkou, případně přidáme lístky rukoly.

Máslové kuřecí řízkyMáslové kuřecí řízky

Řízky naklepeme, na každý položíme kousek studeného másla. Přeložíme napůl, sklepeme okraje k sobě, obalíme v trojobalu a usmažíme. Na talíři na řízek položíme hoblinku másla.

Příloha k masům

Nastrouháme mrkev a česnek, poměr odhadneme ochutnáváním, podle toho, jak důrazná chuť nám bude vyhovovat, přidáme česnek. Nakonec promícháme, osolíme a spojíme majonézou.

Ořechovo-česneková omáčka

5 stroužků česneku, 4 - 5 lžic jader vlašských ořechů, krajíček veky, 2 lžíce olivového oleje, citronová šťáva, sůl. Ořechy, česnek a rozmočený krajíček veky rozmixujeme. Přikapáváme citronovou šťávu a olej a stále mixujeme. Podle chuti nakonec přisolíme.

Šneci z kynutého těsta Ořechový šnek

400 g hladké mouky, 340 g tuku, 1 kostka droždí.Všechno smícháme a vymícháme těsto.

Náplň do šneku: 4 vejce ušleháme s 340 g cukru a přidáme 400 g mletých ořechů. Také můžeme dát polovinu ořechů a polovinu kokosu. Těsto rozdělíme na 3 díly, rozválíme, natřeme náplní a zarolujeme do rolády, kterou nakrájíme na kolečka a upečeme. Potom obalíme v moučkovém cukru.

Koláč s višněmi

6 žloutků ušleháme spolu se 150 g cukru a 150 g tuku. Přidáme 300 g hladké mouky, 3 lžíce smetany a 1 prášek do pečiva a ještě zašleháme.

Těsto vložíme na vymazaný a vysypaný pekáč a pečeme asi 15 minut. Vyndáme z trouby, na poloupečený koláč položíme vypeckované kompotované višně, nahoru dáme sníh (ušlehaný ze 6 bílků + 300 g cukru) a dáme dopéci, až sníh lehce ztmavne.

-ag-Foto: www.profimedia.cz