Knedlík je vařený pokrm vyrobený z těsta. Ano, samou podstatou knedlíku je vařené těsto, jehož složení se liší recept od receptu. Univerzální jídlo, které vedle sebe snese sladké i slané suroviny, přílohy, ač je samo také za přílohu vydáváno.

Houskový knedlíkPokud jde o tvar, dělí se knedlíky do dvou velkých skupin. První jsou dlouhé velké šišky, druhou pak malé koule, a to neplněné nebo plněné - ovocem, povidly, nebo naopak slanou náplní: uzeným masem, uzeným špekem se zelím...

Vařené ve vodě nebo v páře

Knedlíky se vaří ve slané vodě nebo se připravují v páře - v cedníku zavěšeném nad hladinou vroucí vody v přiklopeném hrnci. Jsou potom jemnější a neměly by osliznout, což se často ve vodě při nepatrně delším varu stane.

Při zadělávání těsta měříme na gramy anebo také na hrníčky od čaje. Porcelánový hrnek Plněné ovocné knedlíky vařené ve vodělze ale také používat jako formu na knedlík, těsto se jednoduše naplní a pak už jen vloží do hrnce s vroucí vodou.

Lepší je nit než nůž

Knedlík se také nerozřezává, neporcuje nožem, ale k dosažení rovného řezu a zachování křehkého vzhledu se používá hedvábná nit. Nůž by plátky knedlíků také nevzhledně "splácl" do nízkých oválů.

Hlavní jídlo, nebo příloha?

V 19. století bývaly knedlíky převážně hlavním jídlem, ale jak přibývalo v jídelníčku maso, staly se postupem času přílohou zejména k masům s omáčkami a k pečením. Vařená mouka a maso přitom nejsou v jednom chodu nejstravitelnější, odtud se také odvíjí těžká česká (rakouská, bavorská) kuchyně.

Kdy knedlík ničím nenahradíš

Uzená vepřová krkovička, červené zelí a bramborový knedlíkKnedlík politý koprovou nebo rajskou omáčkou je nejen dětská pochoutka vysoké úrovně a nemusí ji vždy nutně doprovázet maso (což bývá převážně vařené hovězí).

Také knedlík s voňavou pečínkou - ať už kachna nebo vepřové - a se zelím je evergreenem. V těchto případech se nic lepšího, než je knedlík, asi nedá vymyslet a bylo by to zbytečné.

Ani obyčejný knedlík s vajíčkem neztrácí popularitu, ale zkuste ho jednou udělat bez vajíčka: nebude blebtavý, hadrovitý, bude krásně křupavý a vypečený. Stačí jen trochu olivového oleje, na něj kolečka česneku, nespálit, přidat kostičky knedlíku a stále míchat, dokud není vše orestováno dozlatova. Osolit, přidat koření a bylinky podle chuti.

Rychlé "drbáky"

Bramborové knedlíky s uzeným masemNa tento recept je potřeba 6 rohlíků, 6 středně velkých brambor, sůl. Syrové brambory se nastrouhají a bez vymačkání smíchají v míse s rohlíky nakrájenými na kostky. Doporučený poměr je 1 rohlík - 1 brambor. Těsto se osolí, dobře promíchá a vytvarují se z něj menší kulaté knedlíky. Ty se vaří v osolené vodě 15 až 20 minut. Po vyndání se knedlíky roztrhají vidličkou.

Bramborové knedlíky z hor

Takhle knedlík dělal starý horal v krkonošských Vítkovicích někdy kolem roku 1967. Na jejich přípravu potřeboval 1 kg vařených studených strouhaných brambor, 1/2 kg dětské krupičky, 4 vejce, sůl. Všechny ingredience se pak zpracují dohromady, z těsta udělají 4 šišky, které se vaří 20 minut.

Hrnečkové knedlíkyHrníčkové knedlíky

Hrníčkové knedlíky lze připravit ze 4 tvrdších rohlíků nakrájených na kostičky, 2 hrnečků hrubé mouky, 2 vajec, 2 hrnečků mléka a 2 lžic soli. Všechny suroviny se smíchají a hotové těsto rozdělí do čtyř čtvrtlitrových hrnečků vymazaných máslem a vysypaných moukou. Hrnečky naplněné knedlíkovým těstem se pak postaví do velkého hrnce na 45 minut do vařící vody a hrnec se přiklopí pokličkou. Knedlíky jdou po uvaření hezky vyklopit.

Pro obměnu lze do tohoto knedlíkového těsta přidat i uzené maso nakrájené na kousky, jindy bylinky a česnek. Chutnají báječně.

-ag-Foto: www.profimedia.cz

Máte také recept na dobré knedlíky? Podělte se o něj.