Pořídit si novou kuchyň zpravidla neznamená koupit jen skříňky, desku a dřez s baterií, její nedílnou součástí je také podlaha. A ti, co zde tráví každý den mnoho času, už vědí, že na její kvalitě sakramentsky záleží. Podlaha by měla být měkká a příjemná při chůzi, neměla by studit a rovněž by neměla být hlučná. Zároveň by měla být odolná, a to Kuchyň, podlahanejen vůči užívání, ale například i vůči pádu těžšího předmětu (například konzervy).

Které materiály vybrat?

Doplníme-li některé podlahové krytiny podle zmíněných potřeb, tedy pod dlažbu instalujeme podlahové vytápění, laminátovou krytinu zvolíme se speciální vrstvou, která tlumí hluk (psí drápy, obuv s tvrdou podrážkou apod.), pak můžeme zvolit takřka kteroukoliv možnost. Pouze u některých typů přírodního kamene (např. břidlice) je nutné se u prodejce informovat, zda je materiál vhodný pro takto namáhanou oblast bytu. Připomeňme tedy, že zvolit lze i dnes velmi oblíbené a moderní podlahové stěrky (s podlahovým vytápěním, jinak studí), linoleum, které vydrží i desítky let, podobně jako marmoleum. PVC se během krátké doby zničí, nicméně je-li potřeba šetřit, pak i ono na krátký čas poslouží. Dřevěná podlaha samozřejmě vyhovuje až na měkčí povrch, který se časem lehce ošoupe, po pádu těžkého předmětu může vzniknout i rýha.

Dekor hraje roli

V současné době se plánuje jeden polyfunkční prostor, ve kterém je kuchyň zakomponována společně s obytným prostorem, v blízkosti nechybí kuchyňský stůl. V závislosti na velikosti místnosti, potřebách i optických tricích můžeme v místnosti podlahové krytiny kombinovat. Obecně platí, že do menších prostor volíme jeden typ podlahoviny, v těch větších pak působí pěkně dva typy. Můžeme jimi vymezit určitou část prostoru (např. kuchyň od jídelny), přičemž zvolíme-li tuto variantu, pak se Kuchyň, podlaha, dlažbanebojme velkého kontrastu. Například světlá dřevina a tmavá dlažba, nebo barevné marmoleum a kámen.

Dekor vybíráme tak, aby v části, kde se nejvíce pohybujeme, nebyla jednolitá barva. Na té totiž bude vidět i ta nejmenší nečistota. Ta se ztratí na dřevěných či laminátových podlahách, marmoleu, ale i některých typech dlažby či kamene.

Přechod mezi materiály se nejčastěji zakrývá lištou, která by měla být ve stejné výšce jako obě podlahy. V opačném případě v prostoru vyčnívá, což nepůsobí pěkně. Spoj by zároveň neměl být v komunikačním prostoru, např. mezi kuchyňskou linkou a ostrůvkem.

Při volbě několika materiálů v jedné místnosti zajistěte stejnou výšku obou podlah.Spoj nesmí překážet jak esteticky, tak ani při chůzi.Pěkně působí kontrast barev i materiálů.

-zal-Foto: Hanák, Libovický, Snaider