Pokud vám dosluhuje starý gril, možná se poohlížíte po novinkách na trhu. Na výběr se Grily, Webernabízí hned několik značek. Jednou z nich je například značka Weber, která letos na trh uvedla nové grily One-Touch Original, One-Touch Premium, One-Touch Premium Copper, One-Touch Pro Classic. Novinkou je také gril Joe Salbei v jasně zelené barvě. Ani špičkový gril Weber nemusí být nákladný - za necelé dva tisíce korun například pořídíte malý Smokey Joe original. Postavit jej můžete na terasu i vzít s sebou na výlet, lehký a pevný gril na trojnožce bude pevně stát v přírodě i na nerovném terénu. Mezi jeho přednosti patří porcelánová povrchová úprava kotlíku i víka, která prodlužuje životnost.

Značka Cadac má svůj kotlový gril na dřevěné uhlí Kaddi Kettle na trhu pár měsíců. Gril je zabudovaný do elegantního nerez vozíku, který má nárazuvzdorná velká kolečka. Gril umožňuje přímé grilování i grilování nepřímé (ve speciálním košíku), samozřejmostí je miska na odkapávání omastku a velice praktická věc je startér na Gril, Cadacrozžhavení dřevěného uhlí Fire Up. Gril stojí asi 13.000 korun.

Kolem tisícikoruny

Právě v této cenové relaci je asi na trhu nejvíce zahradních grilů. Výběr proto není jednoduchý. Vybíráte-li, orientujte se třeba podle následujících věcí: praktická je i možnost regulace proudění vzduchu (a tedy ovlivňování teploty uvnitř grilu v poklopu), stejně tak je šikovná věc přídavný termorošt na odkládání masa.

TIP: Dokupte si velký pizza kámen - kulatý kámen na pečení pizzy s chromovanými držáky. Kámen se pokládá na gril, který mu udělí tu správnou teplotu; může to být gril plynový nebo na dřevěné uhlí. Pizzu takto upečete případně i doma v elektrické troubě. Domácí pizza bude mít chuť skoro jako z pizzerie.

Designové grily

Grily Kasper vyhlížejí na zahradě netradičně profesionálně, však se také na rozhraní domácích a profesionálních přístrojů Gril, Kasperpohybují. Jaké jsou kromě dokonalého vzhledu jejich další benefity? Grily z řady Viggo vypadají jako kompaktní stoly s deskou z nerezu a tvrzeného skla. Uprostřed desky je vlastní grilovací plocha, zbytek slouží jako odkládací a pracovní prostor. Jejich společné vlastnosti: plášť z leštěného nerezu a kolečka s brzdou. A také velký úložný prostor. Grily v sobě totiž spojují gril, stůl a skříňku, uvnitř je možné skladovat veškeré grilovací potřeby, a není tak nutné je hledat po domě a přinášet na zahradu a zase sklízet. Také dveře mají přihrádky. Menší gril Piccollo je bez úložného prostoru.

Grily se liší velikostí, cenou (30.000 - 40.000 korun), vybavením, ale také médiem, na kterém se griluje. Jedna řada grilů je tak na uhlí, druhý typ využívá plyn, přičemž bomba je schovaná také ve skříňce. Kvalitní rošty nepřipalují maso a omastek stéká do speciální nádoby (takže nekape do ohně, čímž snižuje riziko vzniku karcinogenních látek pronikajících s kouřem do masa).

Tip: gril si také můžete nechat vyrobit na míru, hledejte nabídky třeba na stránkách uměleckých kovářů.

Gril jako parní stroj

Gril, Smokey FunGril na dřevo nebo dřevěné uhlí Smokey Fun nemá svým vzhledem daleko do malého parního válce nebo lokomotivy. Tyto grily jsou odlišné nejen vzhledem, vynikají i masivním korpusem a výbornou akumulační schopností. Díky konstrukci nemůže docházet k odkapávání tuku a šťávy z grilovaného masa do ohně. Cena je 26.000 korun.

Jaký gril vybrat?

Pokud chcete:

  • neodolatelnou vůni masa - vyberte gril na dřevo nebo dřevěné uhlí
  • ušetřit čas, nezdržovat se roztápěním grilu - vyberte gril elektrický
  • grilovat ekonomicky a pro velkou společnost - zvolte plynový gril

Šťastnou ruku při výběru

-ag-Foto: Weber, Cadac, Kasper, Smokey Fun