Nože myjeme a čistíme podle návodu výrobce. Dnes se převážně všechny dají mýt v myčce, chcete-li ale déle zachovat vzhled dřevěných rukojetí, myjte je ručně a následně usušte utěrkou, vyleštěte a ihned ukliďte. Kvalitní nože ale do myčky nepatří! Mohou se poškodit nebo na nich vzniknout skvrny z nekvalitního mycího prostředku. Stejně jim nesvědčí delší čekání ve "špinavém stavu", než se myčka zapne. Keramické nože se myjí jen ručně vodou a tekutým saponátem.
Jak zacházet s noži - pár tipů
- Maso a ryby nenechte před krájením zcela rozmrazit, budou se krájet lépe.
- Čerstvé maso před krájením na porce zase nechte důkladně vychladit.
- Středně velkými noži krájíme rajčata, okurky.
- Zrající sýry krájejte nožem s otvory v čepeli, aby se plátky sýra neslepovaly.
- Pečivo krájejte jen ostrým nožem s drobnými zoubky, krajíce budou úhledné a nebudou se drobit.
- Na loupání brambor vezměte malý špičatý nožík.
Jak vznikne keramický nůž
Materiál (minerál zirkon, patřící mezi křemičitany) se těží v povrchovém dole. Po dlouhé úpravě a čištění se zirkoniový prášek slisuje do tvaru nožů, které se vypalují v peci. Tím se vytvrdí - po dvou dnech při teplotě 1500 °C. Zbývá nože zkompletovat s rukojetí a nabrousit diamantem.
Jak se chovat ke keramickému noži
Keramické nože se správněji nazývají nože s keramickou čepelí a úplně nejpřesněji nože s čepelí z oxidu zirkonia. Na keramickou čepel nasedá kvalitní plastová, ergonomicky tvarovaná rukojeť. V luxusnějším provedení jsou rukojeti z ušlechtilého dřeva (např. dřevo pakka). Do materiálu čepele se někdy přidává karbon, čímž čepel získá temnou antracitovou barvu.
Keramický nůž nezreziví ani v extrémně vlhkých podmínkách (na jachtě na moři) a je odolný vůči pachům.
Pozor - keramické nože ukliďte před dětmi, kterým tyto nože nepatří do rukou! Při práci s ním je namístě opatrnost - při pádu na zem se může zlomit jeho špička. Nikdy keramický nůž nepoužívejte na dobývání se do konzervy ani ke krájení zmrzlých potravin a nevykosťujte s ním drůbež.
Správné ukládání prodlouží nožům životnost
Kvalitní drahé značkové nože musejí být uloženy podle rady výrobce. Nikdy je neházejte jen tak do šuplíku. Výjimkou jsou samozřejmě moderní zásuvky s prolisy, kde má každý nůž své místo na míru, a nemůže se tak poškodit o jiné náčiní při otevírání a zavírání zásuvky.
Jinak nože patří do dřevěného bloku (dřevěné nebo bambusové bloky vypadají v kuchyni velice dobře). Řešením je také nástěnná magnetická lišta, na níž drží ocelové nože silné magnety. Pokud máte kvalitní sadu nožů, a přitom hodně vaříte v zahradní kuchyni nebo dokonce nože stěhujete na chalupu, hodí se pro vás speciální kufřík, kam je bezpečně naskládáte a stejně bezpečně kamkoliv převezete nebo přenesete.
Doporučené způsoby ukládání nožů
- Zásuvky s přihrádkami na míru
- Bloky s noži
- Magnetická lišta
- Speciální kufřík na nože
Broušení nezanedbávejte
Tupé nože se brousí opět podle doporučení toho kterého výrobce. Ti většinou doporučují doma používat kvalitní ocílku a čas od času nechat nůž přebrousit na diamantovém brusu. Keramický nůž nikdy sami nebruste - jeho údržba patří do rukou odborníka!
-ag-Foto: www.profimedia.cz, Kyotop