Jídlo se obohatí zejména o vitaminy skupiny B obsažené v pivě. Alkoholu se nebojte, ten se varem nebo pečením vypaří.

Někdo vaří jen s pivem světlým, jiní experimentují s různými značkami, pivem řezaným nebo černým. To předává jídlu ještě navíc svou karamelovou příchuť. Na podlévání masa sáhněte po ležáku.

Buřty na pivu

Tato jednoduchá lahůdka je dlouhodobým bestsellerem mnoha hospůdek a restaurací. Mají něco do sebe, už na pohled láká jejich karamelový vzhled a zvláštní vůně. Jak je připravit? Třeba takto: Sedmi buřtům lehce nakrojíme slupku jako před opékáním u táboráku - do spirály nebo na ježka. Vložíme do pekáčku nebo zapékací misky a zalijeme asi 0,3 dcl piva. Světlého, řezaného, černého, podle chuti, a necháme pod poklicí dusit půl hodiny. K buřtům na pivu je nejlepší úplně čerstvý chléb s křupavou kůrkou. Ale na talíři nemusejí zůstat osamocené, chutnají k nim nové brambory vařené v páře anebo častou přílohou jsou i fazole. Ty můžete ale také zakomponovat do buřtů, když do pekáčku přidáte konzervu bílých nebo černých fazolí v tomatě.

Pivní (pivová) polévka

I na polévku existují letité recepty, které generace kuchařů a kuchařek obměňují. Tady je jeden z nich: Vezmeme 3/4 litru 10 - 11°piva a vaříme, přičemž sbíráme pěnu. Přidáme špetku skořice a zázvoru, 4 hřebíčky, podle chuti ještě i cukr a nepatrně citronové kůry. 2 žloutky rozkvedláme ve 1/4 l mléka s trochou hladké mouky na řidší kaši a přilijeme do vařícího se piva. Směs důkladně kvedláme, dokud polévka nezhoustne. Potom ji ihned podáváme.

A jsme u hlavního chodu

Známější jsou recepty na drůbež s pivem, vyzkoušet ale můžeme jakékoliv maso i ryby. Se světlým i tmavým pivem si notuje bažant, kachna i kuře. K pivu se často ještě přidávají povidla nebo švestky, což jeho chuť podpoří. Zkusit můžeme kombinaci světlého masa kuřete a černého piva.

Kuře na černém pivuNasolené kuře vložíme do pekáče, položíme na něj i dovnitř snítky máty, bazalky a pár plátků dobré uzené slaniny. Kuře obložíme kolečky cibule a česneku. Přidat můžeme i plátky bílé ředkve. Nakonec zalijte černým pivem, kterým kuře v průběhu pečení rovněž podléváme.

Jako příloha se hodí vařené, chuťově výrazné brambory.

Pivní sýr Olomoucké syrečky marinujeme v pivu. Naskládáme je do skleněné zapékací misky nebo sklenice, zalijeme ležákem, necháme pár dní v pokojové teplotě. Slabší povahy mohou začít konzumovat už druhý den, kdy sýr lehce zesklovatí, milovníci opravdu výrazných vůní si počkají týden. Takový sýr (nebo už skoro sýrovo-pivní hrudková kaše) potřebuje doplnit jemně sekanou šalotkou. Na okraj talířů nasypte hromádky, do kterých si strávníci budou namáčet jednotlivá sousta sýra: mletou papriku, pepř, chilli, drcený kmín, červený mletý pepř, oregano.

Pivní tvarohPodobně lze nechat prolnout týden ve sklenici plnotučný tvaroh a pivo. Kostku nebo vaničku 250g tvarohu zalijeme jedním decilitrem piva, přisolíme, vmícháme drcený kmín, tymián a oregano. Pomazánka bude mít "středomořskou" chuť a vůni. Vyzkoušejte také přimíchat špetku bazalky nebo čubrice a pepře. Pikantnější pomazánka vznikne přidáním chilli prášku nebo pepře, zatímco tradiční chuť zamícháním lžičky sladké červené papriky. Po pěti dnech pomazánku můžeme začít spotřebovávat, zase je k ní výborné přidat na chleba něco peprnějšího: sekanou šalotku, naloženou feferonku.

-ag-Foto: www.profimedia.cz