Víno dodává pokrmům nezaměnitelný šmrnc. Červené je součástí receptů na úpravu masa, zvěřiny i drůbeže. Kohout na víně klasika. V doprovodu brusinek, cukru, rajského protlaku se používá k přípravám mas na sladkokyselý způsob, ať už je to kanec nebo krůta. Také ryba se vínu nebrání - úhoř na víně je pochoutka. Ale co dalšího si s vínem uvařit?

Přinášíme dnes pro inspiraci méně známé staročeské "vinné" recepty.Vinná polévka 3/4 litru bílého vína, 1/4 litru vody, trochu cukru a špetku skořice přivedeme k varu. Zakvedláme 2 žloutky, lžíci hladké mouky do trochy bílého vína a pomalu přiléváme do vroucí polévky. Přidáme kousek másla. K polévce na stůl do misky přiložíme krutony, které vyrobíme takto: jemně krájenou housku posypeme cukrem a necháme opéct v troubě asi na 160°C.Vinná omáčka Na pánvi usmažíme půlku nakrájené cibule - když červená, přidáme lžičku hladké mouky, dvě lžíce strouhaného tvrdého žitného chleba, necháme usmažit dohněda a přelijeme do rendlíku. Přidáme jeden díl vína, dva díly vývaru a lžíci vinného octa. Necháme povařit a přidáme trochu dohněda upraženého cukru. Omáčka se hodí k hovězímu masu. Nebo ke zbytkům pečeně, kterou nakrájíme, v rendlíku na něj přilijeme hotovou omáčku a přidáme kapary, citrónovou kůru a případně sardelové máslo, prohřejeme a neseme na stůl.

Vinný bešamel Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat následující suroviny: 50 g hladké mouky, 50 g másla, 1/4 l bílého vína, muškátový oříšek, sůl. Na rendlíku rozehřejeme máslo, mícháme a přidáváme mouku. Vaříme na slabším ohni. Do světlé jíšky přiléváme víno, dobře promícháme a potom povaříme do zhoustnutí, občas zamícháme. Osolíme, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a minutu ještě provaříme.Řízečky na víněMalé kuřecí, vepřové nebo telecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme, pokapeme každý řízek bílým vínem a naskládáme do mísy na sebe. Necháme 10 minut odležet. Poté je obalíme v hladké mouce a smažíme na másle - na rozpálený tuk řízečky přeneseme i se šťávou, která zbyla po odležení v míse. Přilijeme trochu vína, případně i vody a přidáme na nudličky nakrájenou citrónovou kůru. Pokud nemáme chemicky neošetřený citrón, použijeme kupovanou kůru ze sáčku. Všechno spolu necháme dusit do měkka. Během dušení podléváme podle potřeby vínem a vodou. Rajčata Radziwill s vinným bešamelemZ rajčat odsekneme vršky, vydlabeme je, naskládáme do ohnivzdorné mísy vymazané máslem a necháme 5 minut v troubě na 200°C. Připravíme si vinný bešamel, pár dušených žampionů a dušený, na kostky nakrájený brzlík. Bešamel, žampiony, vnitřky vydlabaných rajčat a brzlík smícháme. Směsí naplníme rajčata a každé z nich posypeme parmazánem. Dáme na 15 minut zapéct. Rajčata podáváme v míse, ve které se pekla.

A jeden recept novodobý: hlíva s nivou a pórkem na víněToto jídlo připravíme velmi rychle a levně - z toho, co máme skoro určitě v chladničce (k malému kousku nivy a jednomu pórku stačí přikoupit hlívu ústřičnou – pro dvě osoby tak 300 g).

Na olivový olej nebo slunečnicový olej vhodíme na kolečka pokrájený pórek, nejlépe jen bílou jemnější část bez tmavě zelených konců. Krátce orestujeme a přidáme na větší kousky nakrájenou hlívu ústřičnou. Orestujeme a posypeme nahrubo roztlučeným pepřem. Podlijeme bílým vínem a pod pokličkou dusíme asi tři minuty. Potom odklopíme a na pánev nastrouháme nivu, aby se houby sýrem pokryly. Zamícháme a ještě chvíli bez pokličky dusíme - až se voda spojí se sýrem a vznikne krémová omáčka. Případně ještě přilijeme vodu a průběžně mícháme. Nakonec dosolíme podle chuti. Niva sama už pokrm poměrně dost osolila.

-ag-Foto: www.profimedia.cz