Některé dobrůtky vstoupily dávno do gastronomické síně slávy, jiné čekají na své objevení. U jablek nás asi hned napadne jablečný závin neboli štrúdl a ze smažených dezertů nejspíše jablka v županu. To mají všechny domácnosti po mnoho generací společné.

Výjimečně chutné spojení

Ale co dále? Hrušky i jablka jsou ale například i vynikajícím doplňkem sýrů, jako je niva, ementál nebo gouda, a stávají se proto často neodmyslitelnou součástí sýrových aranžmá. Hrušky i jablka také můžeme využít do zeleninových salátů, jejich chuť v nich navíc podtrhují třeba vlašské ořechy. Jednoduché, zdravé a výborné jednohubky vyrobíme z krychliček tvrdých sýrů několika druhů, na než párátkem připíchneme kousek jablek, hrušek a kuliček vína.

Mošty s minimem námahy a maximem vitamínů

Spadaná jablka nebo hrušky přebereme, vyhodíme i maličko nahnilé plody a uložíme do přepravek. Odvezeme do moštárny. Domů si za chvíli vezeme opojně vonící a nepřekonatelně chutnající čerstvý mošt; a také velmi levný. Co nevypijeme během týdne, uskladníme. Nejšetrnější způsob je rychlé zamrazení v plastových lahvích v mrazničce, jinak můžeme mošt ve skleněných lahvích sterilovat.

Jestliže sbíráme pod jabloní nebo hrušní padané plody postupně, každé ráno si můžeme připravit čerstvý mošt v domácím odšťavňovači.

Dezert k nakousnutí - Dijonské hrušky

Z oloupaných a rozpůlených hrušek odstraníme jádřince a chvíli podusíme v oslazené vodě. Až hrušky zchladnou, prohlubně po jádřincích naplníme džemem nebo želé z brusinek či černého rybízu, případně malin. Dáme dobře vychladit a podáváme s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou, sypané praženými mandlovými lupínky.

Zavařená hrušková mňamina

Zdánlivě obyčejný kompot, po jehož ochutnání ale radikálně změníme názor, pokud jej uděláme pečlivě. K jeho přípravě bereme hrušky s jemnou máslovou dužninou. Plody mají být zralé, ale tvrdé. Oloupané a rozpůlené hrušky ihned naklademe do lehce okyselené vody, jinak by zhnědly a byly by nevzhledné. Ve sklenicích je pak zalijeme horkým cukerným nálevem (250 - 300 g cukru na 1 litr vody) a okamžitě zavřeme a sterilujeme 30 minut při 90 °C.

Hrušková bowle

Kompot potom můžeme využít k přípravě hruškové bowle. Tu připravíme třeba tak, že k hruškovému kompotu přidáme víno typu muškát, hruškový džus a zakápneme hruškovým likérem nebo destilátem - hruškovicí.

Ideální na zimu - křížaly

Jablečné a hruškové křížaly jsou jedna z nejlepších pochoutek, nahrazujících bonbony s cukrem a barvivy. Využití křížal je všestranné - do cereálních snídaní (sušená dužnina ovoce nabobtná a působí blahodárně na naši peristaltiku), do biskupských chlebíčků a podobného pečiva, k mlsání místo bonbonů. Křížaly, které připravíme v troubě nebo sušičce ovoce, musíme optimálně usušit - nedosušené ovoce by mohlo plesnivět, příliš suché se láme.

Na buchty a koláče

Pracharanda: Když hruškové křížaly umeleme, vznikne nám takzvaná pracharanda. Tou sypeme obilné kaše, přidáváme do jogurtů a cereálních snídaní.

Strouhané ovoce: Jablka nebo hrušky jemně nastrouháme, naplníme do zavařovacích lahví a asi 20 minut v zavařovacím hrnci sterilujeme. Používáme na plnění buchet, vdolečků, chodských koláčů, koláčků a jiného pečiva.

-ag-Foto: http://www.profimedia.cz/