Příjemná a moderně vybavená kuchyně je spolu s kvalitními spotřebiči, nádobím i náčiním základem pro zhotovování chutných pokrmů, které potěší oko i žaludek. A stejně, jako si kuchyň nedovedeme představit bez varné desky, lednice či trouby, neměly by zde chybět ani nejrůznější druhy koření a bylinek.

Sůl nad zlato Koření je pro přípravu pokrmů velmi důležité, neboť mu dodává různé příchutě a také vůně. A právě vůně podněcují chuť k jídlu. Již z dětství máme v paměti nejrůznější vůně babiččiny či maminčiny kuchyně. I po mnoha letech se nám při nich sbíhají sliny. Voňavé jsou už jednotlivé suroviny – maso, když se peče, brambory, když se vaří, ovoce, zelenina, máslo, olivový olej, vše má svou typickou vůni. Ovšem bez dalších ingrediencí by buď všechny pokrmy chutnaly stále stejně, nebo by nebyly příliš dobré. Proto vymýšlíme nové a nové přísady, které jim dodají různé chutě a vůně. Už Maruška v pohádce Boženy Němcové věděla, že nejdůležitější je sůl. Ani my se jí nemusíme zříkat, neboť ji náš organismus potřebuje ke svému zdravému vývoji. Ale samozřejmě nic se nesmí přehánět, a tak sůl omezujeme na rozumnou míru. Výbornou chuť pokrmu dodají i další ingredience, tedy koření, bylinky, případně některé druhy zeleniny či ovoce. A právě v koření bylo zakleté kouzlo babiččiny kuchyně. Skořicí vonící lívanečky, makové buchty, bramborové placky mazané máslem, hruškový kompot s hřebíčkem a skořicí, nakládané okurky s novým kořením, křenem, hořčičným semínkem a vinným listem, každý si jistě sám vzpomene na své oblíbené jídlo, které uměla nejlíp právě maminka nebo babička.

Koření sladké i pálivé Ovšem aby vše správně chutnalo a vonělo, je nutné používat správné části rostlin ve správnou chvíli. K nejběžnějším druhům koření, bez kterých bychom se dnes již asi těžko obešli, patří kmín. Jde o semena kmínu kořenného, která mají lehce štiplavou chuť a jemnou vůni. Přidáváme ho do pečiva, pokrmů z brambor či masa, do sýrů i pomazánek.

Bez papriky by mnoho pokrmů nebylo tím, čím jsou. A to ať jde o papriku sladkou, pálivou nebo chilli papričky. Mletá paprika může mít sladkou až ostře pálivou chuť a výraznou vůni. Pokud je barva mdlá a vůně nepříliš výrazná, nejde o kvalitní koření. Používá se do omáček, gulášů, na sýr, do pomazánek a podobně. Chilli papričky, feferonky – jsou plody silně pálivých odrůd paprik. Vyznačují se velmi ostrou chutí, používají se jak sušené, tak čerstvé do zeleninových i masitých pokrmů, nakládaných zeleninových salátů či samostatně.

Další v řadě jsou již méně obvyklé dřínky, plody dřínu, které se čerstvé zpracovávají do kompotů společně s jeřabinami či brusinkami, případně s červeným rybízem, sušené slouží k ochucování zvěřinových omáček a pečení. Podobný kopru je fenykl, užívaný k posypání pečiva, do zeleninových pokrmů, cukroví či do polévek. Protože má příznivý vliv na trávení, připravuje se z něj i čaj. Nepostradatelný pro přípravu zvěřiny je jalovec, plody jalovce – jalovčinky se užívají jako koření ke zvěřině i k dalším masům, mají pryskyřičnatou nasládlou vůni, podporují trávení a potlačují nadýmání. Kardamom je blízce příbuzný se zázvorem. Drobná semínka mají silnou kafrovou chuť a výraznou palčivou vůni. Toto koření se používá do pikantních jídel, ale i nakládané zeleniny nebo moučníků.

Nepostradatelné bylinky Ve správné směsi kuchyňských vůní nesmí chybět ani bylinky. Kupujeme je sušené, čerstvé nebo je pěstujeme doma. U bylinek je velmi důležité skladování, pro tepelnou úpravu je uchováváme nejčastěji sušené v dobře uzavřené dóze, jinak přijdou o své aroma i chuťové vlastnosti.

Všestranné použití má bazalka, tedy její listy i mladé výhonky. Přidává se do omáček, k pokrmům s vejci a sýrem, dodává aroma octům i olejům. Podporuje trávení a činnost ledvin.

Silně aromatická bylinka je saturejka. Ta má antiseptické účinky, proto se používá nejen pro ochucení, ale také ke konzervaci zeleniny a mas. I na lidský organismus působí protizánětlivě. V kuchyni má všestranné využití v sušeném i čerstvém stavu.

Silnou vůni a nahořklou chuť má estragon neboli pelyněk kozelec. K použití za čerstva se využívají vrcholky rostliny, k sušení celá nať. Přidává se do omáček, zeleniny i dresinků, čaj zahání nespavost a uvolňuje křeče.

V kuchyni možná trochu neobvyklá je meduňka, bylinka se silnou citrónovou vůní. Ta se přidává do polévek, omáček, salátů i pod maso při pečení, meduňkový čaj uklidňuje a přináší příjemné sny.

-Dana D. Daňková-Foto: http://www.profimedia.cz/