Vyzkoušejte možnosti, které nám kapusta a zelí dávají: obojí zelenina je velmi zdravá, a tak bychom se na ni měli v zimě zaměřit více než třeba na skleníková rajčata.

Kapusta je pořád ještě neprávem opomíjená – je to totiž jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Zejména během zimních měsíců není důvodu, aby v různé úpravě na stole nebyla několikrát týdně. Receptů existuje nepřeberně, příprava je velmi rychlá, chuťově je vynikající. Výborně se kombinuje s česnekem, slaninou, vepřovým i skopovým masem.

Kapusta obsahuje hodně vápníku (nejvíce pak typ kapusty kadeřávek), dále vyniká obsahem vitaminů: vedle vitaminu C, K a skupiny B je důležitý i vitamin A, celých 75 % jeho doporučené denní dávky nám zajistí konzumace pouhých 100 g kapusty.

Na Ostravsku se říkalo: „Z kapusty břuch tlusty“. Nemusíme se bát, že bychom po ní ztloustli, myšleno bylo nafouknuté břicho. To nás ovšem může potkat – zelí i kapusta poněkud nadýmají. Důležité je nepřipravovat je příliš na těžký způsob a raději k nim přidat kmín, anebo zkuste také fenykl. Tato koření podobné problémy výrazně eliminují.

Kapustové receptyZelenina, kapusta, polévka

Kroupová kapustová polévka

Půlku velké kapusty nakrájíme na nudličky a uvaříme do měkka s přidáním asi poloviny lžíce soli. Necháme odkapat. Uvaříme asi 20 dkg krup. Do hrnce dáme na sádlo nakrájenou cibuli, přihodíme kapustu a kroupy a orestujeme. Přidáme vodu, ve které se vařila kapusta, a přidáme jíšku. Povaříme asi 3 minuty, přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku, pepř, dosolíme. Na talíři posypeme sekanou petrželkou, nejlépe aromatičtější hladkou.

Jednoduchá, výborná kapusta Takto připravená kapusta se může jíst s čerstvým černým chlebem nebo se přidávat k vařenému hovězímu masu či uzenému jazyku. Na pánev s olejem nebo sádlem (vyškvařit můžeme i uzenou slaninu, kapusta pak bude víc vonět) vhodíme nakrájené plátky česneku a proužky cibule. Opatrně restujeme, aby česnek nezčernal. Přidáme Zelenina, kapusta, jídlo, receptyna proužky nakrájenou kapustu, zamícháme, chvíli můžeme spolu restovat, potom přilijeme vodu, osolíme a opepříme, přidáme kmín a podle chuti i oregano nebo bazalku. Dusíme, dokud kapusta nezměkne.

S čím zelí a kapustu kombinovat v salátech: kopr, uzená slanina, uzené maso, víno, celer, mrkev, houby, brambory, čočka...

Kysané zelí nás ve zdraví provede zimním obdobím

Syrové zelí je vynikající, dá se chroupat jen tak, dusit i vyrábět z něj různé saláty. Pozornost zasluhuje ale zelí kysané, ve kterém je mnoho zdraví příznivých látek – bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, vitamin C a K, draslík, hořčík, fluor a enzymy. Posiluje organismus proti infekcím. Příznivě působí na vysoký krevní tlak, na funkci střev a podporuje látkovou výměnu.

TIP: Kysané zelí krásně zažene hlad, a je tak ideální ho mít pořád připravené v zásobě. Ve 100 gramech je totiž jen asi 17 kilokalorií.

Recepty se zelím

Dětský zelný salát 20 dkg kyselého zelí, jeden banán nakrájený na kolečka, nastrouhané jablko, nastrouhaná mrkev. Zelí na jemno nakrájíme a promícháme s ostatními ingrediencemi. Osladíme, přidáme šťávu z půlky citronu. Na miskách ozdobíme šlehačkou a sypeme vlašskými ořechy.

Klasické sladké dušené zelí Udělejte jej raději více, je tak dobré, že když se povede, pořád se ochutnává... Dáme orestovat cibuli do zlata, přidáme lžíci cukru a pokrájené bílé zelí. Osolíme, přidáme kmín, podlijeme a dusíme. Když je zelí měkké, přidáme bledou máslovou jíšku. Dochutíme dobrým vinným nebo jablečným octem. Takové zelí je nezbytné ke kachně i k vepřovému.

Zelí s haluškami Drobně pokrájené syrové zelí poduste na sádle se solí a pepřem. Promíchejte s vařenými haluškami.

-ag- Foto: www.profimedia.cz

Nevíte, kde hledat inspiraci pro každodenní vaření? Vyzkoušejte www.Prostri.cz.