Klasiku švédské kuchyně představují také masové kuličky köttbullar v rajčatové omáčce. Švédové mají nepřeberně typů lákavého chleba a jedí ho takřka ke všemu – velmi mnoho druhů je ale sladkých. Což ale poznáte, až když se do něj zakousnete, není to vidět na první pohled. Tradiční jsou mandlové dortíky nebo jablkové koláče, doma se pečou sušenky a perníčky. Inspiraci můžete hledat v restauracích IKEA. Možná vás to pohne k domácímu vyzkoušení švédských pokrmů.

Ryby, ryby a zase ryby

Klasikou jsou různá jídla z ryb. Je to logické, stovky jezer a moře k tomu, rybolov je jedním z národních sportů a výběr na trhu je velký. Treska, losos a další ryby se často servírují s koprovou omáčkou, jogurtovým nebo majonézovým dresingem. Tradiční je Janssenovo pokušení s ančovičkami. Jídlo rozděluje lidi do dvou táborů, jedni ho zbožňují a mají na něm přímo závislost; druzí je nevyhledávají...

Pečený losos

Upečte lososa s žampionovým krémem a kaviárem. Krém můžete koupit v plechovce nebo ho vyrobte: smíchejte orestované a podušené žampiony s trochou kysané smetany. Polijte tím lososa na pekáči. Osolte. Rybu ještě pokryjte kaviárem (malá sklenička), který jste vmíchali asi do 2 dl (1 kelímku) smetany ke šlehání. Opepřete a upečte.

Rybí konzervy s bramborami a oblohou Máte doma rybí konzervy? Rybičky v oleji, v rajčatové omáčce, v koprové nebo třeba ještě v pepřové omáčce? Nebo třeba sledě po gdaňsku? Cokoliv se dá kreativně využít. Udělejte to jako Švédové: na talíře dejte od každé konzervy trochu, přidejte vařené brambory polité máslem, k tomu hromadu sekané hladké pažitky i petrželky, přidejte kysanou smetanu. Kombinace teplých brambor a studené ryby je pro nás nezvyklá, ale výborná a navíc je to rychlá a zdravá večeře.

Tip: brambory zkuste posypat mořskými řasami – nejlepší jsou NORI vločky v sáčku.

Rybí polévka V zimě se švédská kuchyně, tak jako leckterá jiná, zaměřuje na horké výživné polévky. Tahle se ve Švédsku dělá z bílé tresky. Pokud ji u nás seženete, použijte ji, jinak vezměte lepší filé (ne levné s velkým obsahem vody).

Uvařte tresku nebo filé s kořenovou zeleninou, solí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem – od obojího tak pět kuliček. Kus masa vyjměte, zbytek i se zeleninou rozmixujte, když jste předem vyjmuli bobkový list a nové koření. Nalijte zpět do hrnce, přidejte podle chuti kysanou smetanu nebo smetanu na vaření a dochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nakonec vložte zbylé kousky vařeného rybího masa. Ozdobte na talíři sekanou petrželkou.

Met dill Mnoho jídel je připraveno „met dill“, tedy s koprem. Výborné jsou sendviče s krevetami a koprem. Nemáte-li kopr, namažte veku majonézovým dresingem s koprem a na sendviče položte krevety.

Kopr se používá na studené omáčky k rybám, ale vyzkoušejte upéct v koprovém obalu celého sledě, lososa nebo jinou rybu.

Ryba na kopru Na pekáč dejte rybu, osolte, opepřete a dokonale (silnou vrstvou) pokryjte koprem. Přidejte kousky másla, podlijte a pečte pod poklicí. Stejně můžete menší rybu upéct v mikrovlnce, také v zakryté nádobě.

Tip pro chladné dny: tradiční švédský nápoj glögg

1 litr červeného vína, 1 dcl vodky, 2 hřebíčky, 2-3 kousky celé skořice, 5 zrnek kardamomu, 20 hrozinek, 10 loupaných mandlí, asi 2 lžíce cukru. Ingredience vložíme do nerezového hrnce a přivedeme k varu. Podle chuti ještě dosladíme. Horký glögg naléváme do silnostěnných sklenic.

-ag- Foto: www.profimedia.cz