V současné době je kuchyně zcela samostatná místnost, která má vchod z chodby a pokoje, což není moc šikovné. V místnosti o velikosti 11,85 m2 jsou troje dveře a velké okno. Majitelka by si přála kuchyni spojit s obývacím pokojem, a dostat ji tak do centra dění.

Dalším problémem je koupelna, která má pouhých 2,56 m2.

Navrhla jsem dvě varianty řešení, přičemž obě uvažují se stejnými stavebními úpravami a dispozicí bytu. Dveře do dětského pokoje jsem zazdila. Kuchyň má vchod z obývacího pokoje, část jejího původního prostoru ustoupila koupelně. Majitelka navrhovala zvětšit chodbu na úkor pokoje kvůli dveřím do dětského pokoje. Já jsem „vykousla“ chodbu do prostoru koupelny.

Varianta řešení panelákové kuchyně a koupelny 1

V první variantě je vchod do kuchyně pouze 80 cm široký. Kuchyně je do „L“, vysoké skříně na potraviny a troubu s mikrovlnkou jsem umístila vpravo za průchod. Naproti je volně stojící chladnička. Do kuchyně se pohodlně vešly všechny spotřebiče, včetně 60cm myčky, horkovzdušné trouby, mikrovlnky, indukční varné desky a vestavěného odsavače par. Pracovní plocha je na panelový byt velice velkorysá, úložného prostoru je také dostatek, prostor dostala i potravinová skříň. Umístění trouby do vysoké skříně je praktické a pod varnou deskou nám tím vznikne prostor pro 90cm výsuvy, které jsou ideální na ukládání hrnců a talířů. Celkově si myslím, že je kuchyně prakticky i vkusně zařízena.

Koupelna je opravdu prostorná, vešla se rohová vana, velké umyvadlo, toaleta i pračka a skříň na ukládání ručníků a toaletních potřeb.

Varianta řešení panelákové kuchyně a koupelny 2

Ve druhé variantě jsem vybourala celou zeď mezi obývacím pokojem a kuchyní. Celý prostor se tím propojil a otevřel. V této variantě jsem vyšší skříně pro potraviny a troubu s mikrovlnkou umístila do rohu vedle okna, aby nenarušovaly otevřenost prostoru. Z druhé strany okna jsem umístila stejně vysoké skříně s prosklenými dvířky, kam si majitelka může ukládat například jídelní servis, nebo skleničky. Pracovní plocha je opět naprosto dostatečná, úložných prostor je dostatek. Další variantou by bylo odstranit prosklené skříně na jídelní servis a na konec kuchyňské linky umístit malé barové sezení pro dva (jako na přiloženém obrázku).

Koupelna je řešena dispozičně téměř stejně, jen jsem prohodila záchod a pračku, což mi přišlo vhodnější, ale znamenalo by to zvýšit podlahu, kvůli odpadu.

Obě varianty mi přišly nejvhodnější, obě místnosti splňují všechny požadavky, kuchyň je dostatečně prostorná, jsou tam všechny spotřebiče, kuchařka má veškerý komfort. V koupelně se podařilo umístit rohovou vanu i pračku, což se v panelákových koupelnách podaří málokdy.

Návrh varianty 3

A jaká varianta se líbí nejvíce vám? Napište nám to.

TIP REDAKCE: Prohlédněte si další návrhy kuchyní, které byly vytvořeny na míru čtenářů, na Kuchyne.cz.

Chcete od nás nakreslit návrh své kuchyně? Pošlete nám její plánek s označením rozvodů a oken, jednu stránku textu s požadavky na styl, rozvržení, pár řádků o sobě a o tom, jak plánujete kuchyň užívat, a to na adresu navrhy@kuchyne.cz. Pokud chcete navrhnout obývací pokoj, dětský pokojíček, koupelnu, ložnici, podklady posílejte na adresu zimova@sanoma.cz.

Návrhy a realizace interiérů, GSM: 775 565 351, www.design-domova.cz, e-mail: PetraKolarikova@design-domova.cz