Hrušky jsou lahůdkou podzimu. Krásné plody lákají, abychom se do nich zakousli, a ty méně pěkné můžeme spotřebovat v teplé kuchyni. Toto ovoce je výborné vařené, pečené i grilované. Skvěle se kombinuje s horkou čokoládou, bílou i pařížskou (čokoládovou) šlehačkou i bílým vínem.

TIP: Vyzkoušejte hruškový štrúdl. Lístkové těsto naplňte místo jablky strouhanými hruškami. Přidejte hrozinky a upečte.

Hrušková šťáva je také lidovým léčivem: zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně, příznivě ovlivňuje žaludeční problémy. Hrušky mají i výborné kosmetické účinky, můžeme si z nich připravit přírodní pleťovou masku.

Recepty na víkend

Hruškový krém

250 g hrušek, 2 citrony, 2 plátky želatiny, 75 g cukru, 1 žloutek, 1/8 litru šlehačky. Namočíme želatinu a oloupeme hrušky. Rozčtvrtíme je a nakrájíme na kousky, jaderníky dáme pryč. Kousky pokapeme šťávou z citronů a přidáme 2 lžíce krupicového cukru. Na malém ohni dusíme 5 minut pod poklicí. Pak protlačíme přes jemné síto nebo rozmixujeme. V hruškové hmotě rozpustíme želatinu. Ušleháme žloutek a 40 g cukru, do pěny postupně za stálého míchání přidáváme hruškovou směs se želatinou. Dáme vychladit do ledničky. Když krém tuhne, vmícháme do něj pevně ušlehanou šlehačku a necháme v ledničce vychladit 2 hodiny. Hruškový krém potom vykrajujeme lžící: na každý dezertní talířek dáme několik kousků pyré a přelijeme je čokoládovou polevou nebo ozdobíme pařížskou šlehačkou.

TIP: Nejskvělejší hrušková povidla Hrušková povidla neodolatelně voní a koláče nebo buchty s nimi jsou pravá pochoutka. Povidla zkusme dělat tradičně: nastrouhané hrušky vaříme pomalým varem několik hodin na minimálním plamenu, až dostanou tu pravou konzistenci. Mnohem rychleji to ale jde s pomocí želírovacího cukru.

Smažené hrušky s rumem

Hrušky oloupeme, vyjmeme jádřince a nakrájíme je na asi 1 cm silné plátky. Pokropíme je rumem a obalíme v těstíčku umíchaného z hladké mouky a vajíčka. Osmažíme na dobrém oleji a obalíme v moučkovém cukru.

Pečené hrušky

4 hrušky, 1 lžíce másla, 1 lžíce cukru, ostružinový nebo malinový džem, 30 g cukru. Oloupané hrušky rozpůlíme, jádřince vyjmeme. Na rendlíku s trochou vody a lžící cukru hrušky dusíme do poloměkka. Pak je položíme na plech nebo papír do trouby, potřeme máslem a pečeme asi 8 minut ve středně vyhřáté troubě. Můžeme posypat před pečením plátky mandlí nebo strouhanými oříšky. Když posyp zezlátne, hrušky vyndáme a otvory po jádřincích naplníme džemem.

Videorecept: Hruška vařená v čaji a bílém víně se zmrzlinou

Kompletní přehled ingrediencí naleznete na prostri.cz.