Palačinkovač patří mezi malé kompaktní přístroje s příkonem 1100 W, v kuchyni tedy zabere velmi málo místa. Palačinky se připravují na plotýnce opatřené speciální nepřilnavou ochrannou vrstvou o průměru 30 cm. Díky tomu neplavou palačinky v oleji jako na obyčejné pánvi a navíc jsou rovnoměrně opečené a tenoučké.

Palačinkovač má velmi snadné ovládání. Stačí jen zasunout do elektřiny, nechat předehřát a příprava palačinek může začít. Na to, že je plotýnka zapnutá, upozorní kontrolka termostatu. Na roztírání a obracení těsta jsou vhodné pouze dřevěné či plastové špachtle, vařečky či obracečky. V žádném případě by se neměly používat kovové předměty. Dřevěná špachtlička je dodávána jako součást přístroje.

Recepty na vyzkoušení

S uzeným lososem, zeleninou a žervé

Příprava 15 minut, pečení 16 minut

Na recept budeme potřebovat 2,5 dl mléka, asi 100 g hladké mouky, 1 vejce, špetku soli, olej na pečení, na náplň 120 g uzeného lososa, 80 g žervé, 8 cherry rajčátek, 4 listy římského salátu, 2 listy salátu frisée, 1/2 citronu, 4 snítky kopru. Do mísy prosejeme mouku, přilijeme polovinu mléka a dobře rozšleháme. Přilijeme zbylé mléko, přidáme vejce a špetku soli a dobře rozšleháme, až vznikne hladké těsto, které necháme 10 minut odstát při pokojové teplotě. Palačinkovač rozehřejeme, plotýnku lehce potřeme olejem, nalijeme na ni naběračku těsta a rychle ho rozetřeme po celé ploše plotýnky. Když okraje palačinky začnou zlátnout, palačinku otočíme a opečeme i z druhé strany. Stejným způsobem připravíme ze zbylého těsta další tři palačinky.

Připravené teplé palačinky poklademe nakrájenými salátovými listy, přidáme na plátky nakrájená rajčátka, plátky lososa a žervé nakrájené na kostičky a každou palačinku ozdobíme snítkami kopru a plátky citronu na pokapání.

Palačinky s malinovou pěnou

Příprava 20 minut, pečení 30 minut

Pro přípravu receptu si připravíme 5 dl mléka, asi 200 g hladké mouky, 2 vejce, špetku soli, olej na pečení, moučkový cukr na posypání, lístky máty nebo meduňky na ozdobení. Na náplň budeme potřebovat 500 g čerstvých malin, 4 bílky, 4 lžíce cukru, špetku soli. Do mísy nasypeme mouku, přilijeme polovinu mléka a dobře rozšleháme. Přilijeme zbylé mléko, přidáme vejce a špetku soli a důkladně rozšleháme, až vznikne hladké těsto, které necháme 10 minut odstát při pokojové teplotě. Palačinkovač rozehřejeme, plotýnku lehce potřeme olejem, nalijeme na ni naběračku těsta a rychle ho rozetřeme po celé ploše plotýnky. Když okraje palačinky začnou zlátnout, palačinku otočíme a opečeme i z druhé strany. Stejným způsobem připravíme ze zbylého těsta dalších 7 - 9 palačinek.

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Postupně přisypeme cukr a ušleháme dotuha. Maliny opláchneme a necháme dobře odkapat. Dvě třetiny malin rozmačkáme a polovinu jich vmícháme do sněhu. Naplníme ho do cukrářského sáčku s širokou hladkou trubičkou a nastříkáme na palačinky. Stočíme je a naskládáme na talíře. Rozdělíme na ně zbylé rozmačkané i celé maliny a na závěr palačinky pocukrujeme, případně ozdobíme lístky máty či meduňky.