Kromě domácího vaření nebo pečení v troubě můžeme ale sáhnout i po speciální nádobě: dobrým pomocníkem při přípravě kaštanů je speciální hrnec na pečení kaštanů. Je to vlastně ale jakýsi víceúčelový elektrický hrnec na smažení, grilování a pečení.

Jak hrnec funguje?

Primárně grilovací, smažicí a pečicí nízký hrnec (vypadá trochu jako remoska) tedy zároveň umožňuje rozpéct jedlé kaštany. Má dostatečný výkon 600 W a ve spodní části topnou spirálu. Hrnec má také vyměnitelnou grilovací plochu s protipřilnavou povrchovou vrstvou. Pohodlně se dá uchopit za dvě dřevěná ucha a prodává se včetně poklice, míchací vařečky a dávkovače těsta. Kolik taková věc stojí? Za hrnec zaplatíte asi 1300 Kč, dá se však sehnat v různých akcích i v cenách kolem 800 korun.

Pečeme kaštany venku

Stylové a velmi příjemné je ale přece jenom si horké kaštany připravit venku v zimní přírodě a spořádat je pěkně na čerstvém vzduchu. Budou mnohem lépe chutnat než doma čerstvě upečené třeba na terase, na zahradě nebo o kus dál třeba na louce. Jak na to? Stačí nám k tomu rozdělat ohniště a položit na něj plech s kaštany, nebo roztopit gril a péct kaštany na něm - anebo je tady ještě jedna možnost. A to sice využití opékače kaštanů coby součásti speciálních „kamínek“.

Opékač kaštanů jako příslušenství Gulášové soupravy

Ta kamínka najdete pod názvem „Gulášová souprava“ a je to vlastně speciální hrnec a kamna v jednom. Připomíná zmenšený venkovský kotel na vaření zabijačkové polévky, pod kterým se také současně topí. Gulášová souprava stojí zhruba 1700 korun. Tahle praktická věc vypadá jako kamínka s komínkem a s integrovaným kotlíkem (což je nádoba na zmíněný guláš). Uvařit se dá ale jakékoliv jiné jídlo jako brambory, čočka nebo různé polévky. Topí se tady dřevěným uhlím, dřevem, dřevěnými briketami, popel z paliva padá do popelníku pod smaltovaným kotlíkem. Kouř se pak odvádí kouřovodem se stříškou.

Kotlík má kapacitu až 9,3 litru. A pokud si k soupravě dokoupíte také příslušenství - tedy opékač kaštanů - dojde i na ty pečené kaštany. Dokoupitelné příslušenství „opékač kaštanů“ je kovová kulatá nádoba s rukojetí, která se vloží dovnitř Gulášové soupravy. Pořídíte ji asi za 400 korun. U jiného modelu se toto příslušenství nazývá například „Nerezoopékač kaštanů“...