Barevné ledničky, myčky a další spotřebiče hýřící barvami jsou tady zase po pár letech zpět – téměř všichni výrobci mají ve své nabídce vedle klasických bílých typů barevné spotřebiče pastelových nebo sytých odstínů.

S anglickou solidností

Typickou značkou nabízející nádherně barevné spotřebiče do kuchyní je britská společnost Smeg. Její cukrátkově líbezné i dramaticky sytě kolorované ledničky, myčky a další spotřebiče umocní dojem z každé kuchyně. Tvarově se přibližují ledničkám z padesátých let s jejich oblým designem a pákovými úchytkami. Od stejné značky můžete mít ale i retro vestavěné trouby a komínové digestoře, tentokrát v umírněných barvách (slonová kost, vanilková, krémová a kávová).

Svítivé i tlumené odstíny

Do barevných spotřebičů se před pár lety pustila i značka Gorenje, jejíž výrobky jsou o něco levnější než Smeg. Na své barevné spotřebiče z doby asi před deseti lety nyní navazuje novými řadami. Barevně zajímavá je řada Gorenje Retro Collection: jasně zelená připomíná šťavnatý salát a při pohledu na svítivě oranžovou ledničku má člověk přímo chuť na pomeranče. Podobně „chutná“ je také růžovo-fialová. Tyhle barvy budou každé kuchyni naprosto dominovat, zejména vyniknou mezi bílým nábytkem a světlou podlahou. Naopak decentní barva kávová nebo vanilková zapadne do kuchyně podobných „obvyklejších“ barev. Barevné spotřebiče prodává také Bosch – a LG má v nabídce červenou ledničku a myčku, obě s květinovým vzorem a zdobené Swarovského křišťály.

Řada Gorenje designed by Karim Rashid nabízí lahůdky tohoto designéra, který se rozhodně barvám nevyhýbá. Vysoce elegantní je jeho stříbrná vestavěná trouba s plastickým růžovým pruhem, v tomtéž provedení najdete i odsavač par.

Barva a tvar se doplňují

Ruku v ruce s vysoce nápadnou barevností jde opět (tak jako před několika lety) retro design. Oblé tvary jsou příjemné, elegantní, zaoblené chladničky a myčky vypadají robustně, solidně a stabilně. Jako by si barvy nerozuměly s hranatými tvary ledniček 70. – 80. let, kdy dominovaly subtilnější bílé spotřebiče, ale barevnost se zato lehce aplikuje na oblé a oválné spotřebiče o dvě dekády starší. Ty ale tehdy původně divoce barevné nebyly, vyráběly se béžové, krémové nebo bílé. Padesátá a šedesátá léta nepřipomínají pouze zaoblené tvary spotřebičů, ale také úchytky. Masivní hliníková držadla a zaoblené rukojeti často s patentním uzávěrem se podobají klikám starých automobilů.

Jásavé barvy v celém bytě

Barvy už před nějakým časem vtrhly i mezi malé spotřebiče. Varné konvice, odšťavňovače, toustovače, mixéry, topinkovače a další kuchyňské drobnosti můžete mít od žluté až třeba po temně hnědou. Jenom modrá barva kuchyni přece jenom příliš nechutná, ve svém živlu ale začíná být v dalších místnostech bytu – pořídit si lze například optimisticky modré vysavače. A pokud po barvách na velkých spotřebičích netoužíte, pořiďte si alespoň svítivě růžové USB flash disky nebo červený digitální fotorámeček.

U vysavačů samozřejmě nejsou barvy žádnou novinkou, zajímavé jsou ale rozhodně jejich nejnovější odstíny. Například „angreštová mlžná zelená“ u vysavače Electrolux, mimochodem docela ladí se svítivou zelení ledničky Gorenje řady Retro Collection. Bateriové vysavače Electrolux pak přímo hýří anilínovými barvičkami.

-ag- Foto: www.thinkstockphotos.com, Gorenje, LG