Měděné nádobí vypadá luxusně a je zase v kurzu. Je totiž také vysoce praktické – měď je výborným vodičem, dobře vede, přijímá a vydává teplo. Není divu, že proto některé tradiční firmy vyrábějí měděné nádobí nepřetržitě už třeba 200 let, poptávka je po něm pořád.

Nejnovější měděné nádobí je přizpůsobeno moderním typům ohřevu a často se prolíná s dalšími kovy. Měděné nádobí proto už dávno neznamená jen jednoduchý celoměděný pekáč, ale je dokonale kombinované s jinými materiály – většinou s nerezem, litinou, ale také honosněji s bronzem. Litina, bronz nebo nerez se uplatňují na rukojetích pánví a jsou z nich ucha hrnců. Mít můžete i měděné hrnce pocínované nebo tepané – anebo obojí dohromady. Nerez se ale využívá také k potažení vnitřní strany pekáčů a hrnců, což nádobí přidává na praktičnosti.

Měděné hrnce, konvice a pánve se mohou využít na všech druzích ohřevu – na plynu nebo elektrické plotýnce, sklokeramice i indukci (moderní měděné nádobí prestižních značek má totiž na dně takzvaný indukční kroužek, který vaření na indukčních deskách umožňuje). Pekáče pak bez problémů snesou jakoukoliv teplotu v troubě.

S mytím je to ale trochu méně komfortní – s krásným a nákladným měděným nádobím si ale musíte trochu pohrát, protože většinou není vhodné je mýt v myčce. Myjeme ho ručně, přičemž si vystačíme s obyčejným saponátem; připečené zbytky se jednoduše nechají odmočit, čas od času měděnou plochu přetáhneme pastou na měď – nádobí zase zazáří.

Měděné nádobí nechte vyniknout

Odměnou za trochu péče bude krásná kuchyně s nenapodobitelným šmrncem. Pokud se totiž pro měděné nádobí rozhodnete, bylo by škoda to udělat jen kvůli jeho dobrým vlastnostem – je totiž především originální a krásné. Nebudeme proto půvabný měděný hrnec, konvici nebo kotlík někde schovávat, ale naopak necháme je co nejvíce vyniknout, protože nám spoluvytvoří celou atmosféru kuchyně.

Nádobí nejlépe vynikne, když se částečně postaví na police a do regálů a zčásti zavěsí – rendlíky a pánve pověste za rukojeti na neopracovaný trám zabudovaný pod strop. Pokud budeme nádobí věšet na kovovou tyč, ideální je zase přizpůsobit ji barvou a materiálem.

Jestliže předěláváme kuchyni nebo alespoň chceme investovat do spotřebičů, pak stylově ideální (i když nákladné) jsou prostorná retro kamna – starodávný velký kachlový sporák na elektřinu nebo plyn, který bývá řešen s troubou (nebo dvěma) a grilem. Také krbová kamna nebo poctivá kuchyňská pec nechá měděnému nádobí ideálně vyniknout.

TIP: Zkuste měděné rendlíky stylově zavěsit na originální konzolu ze stejného materiálu! V bazarech se dají někdy sehnat krásné původní měděné okenní konzoly; mají jemné drážky nebo jsou hladké, koncovky se pyšní dekory ve stylu art deco nebo secese. Tyč instalujte do výklenku, mezi dvě stěny nebo pod strop (našroubujte koncovky do stropu).

Nejen nádobí může být měděné

Největším měděným solitérem bývá ve velkých kuchyních velkorysá komínová měděná digestoř, zajímavá je v patinované úpravě. Také vedle ní se na policích i v závěsech může uplatnit měděné nádobí. Další možností, jak vnést zářivou měď do kuchyně, jsou zajímavá měděná dvířka spotřebičů, například trouby.

-ag-

Foto: kulina.cz, www.isifa.com, www.thinkstock.cz

Tip na víkend