Varná konvice coby vůbec nejrozšířenější malý spotřebič v našich domácnostech má na kuchyňské lince pevné místo. Stejně tak, i když méně, je to toustovač, kávovar nebo espresovar, elektrický nůž nebo kráječ chleba na kraji plochy. Ty jsou zapojeny fixně stejně tak jako mikrovlnná trouba, jsou v zásuvce, i když nevaříme. Ale když začneme vařit nebo péct, pak to teprve začne. Šlehač, hnětač, kráječe, odšťavňovač, mixér nebo robot, a potom ještě více specializované věci: vajíčkovar, elektrický hrnec na rýži (rýžovar), různé sekáčky a drtiče. Ty všechny spotřebiče mají šňůry, které je potřeba někam zapojit. Přitom máme k dispozici třeba jen jedinou rozdvojku.

Zásuvky: hezké nejsou, ale bez nich to nejde

Není žádná krása mít po kuchyňské lince pohozené elektrické rozdvojky a roztrojky anebo nechat stále plazit se elektrické šňůry po ploše k zásuvkám na zdi. Jednotlivé zásuvky jsou ukryté pod pultem za troubou a tak různě, jindy jsou variabilně umístěné na různých hluchých místech na kuchyňské lince, převáženě opět v prostoru mezi horními a dolními skříňkami. Řešení, které známe už pár let, je krycí rampa v rohu mezi pultem a stěnou za ním. Pod ní vedou kabely, aby nehyzdily linku. Hodí se však více na fixně připojené spotřebiče.

Místo zásuvek napájecí lišta

Systémy jako Cubiq nebo Eubiq nabízejí nově různé otevřené systémy i schovávačky pro takovou přítěž, jako jsou kabely, a řeší zároveň neúměrně potřebné množství elektrických zásuvek v kuchyni. Zdá se, že tento nový „vynález“ mobilních zásuvek, respektive elektrických lišt, je pro pořádek a úhlednost kuchyňského prostoru to pravé.

Místo dřívějších ramp, uložených v rohu pultu a stěny, které ukrývají vodorovně položené kabely a na sobě mají jednotlivé zásuvky, přichází jako novinka a módní hit vodorovná elektrická lišta výše na stěně. Do ní se může zapojit spotřebičů kolik jen libo. Šňůry se už nevinou po ploše a nemizí v zásuvce nebo za rampou, ale jdou vzduchem vzhůru, aby skončily v liště na zdi. Šňůry právě připojených spotřebičů jsou tedy viditelné, ale jaksi to nevadí. Koncovka šňůry se do lišty „zahákne“ a pak se v ní může vodorovně nahoře pohybovat, dole spotřebičem můžeme po ploše hýbat. Napájecí hranatá lišta je elegantní, matně hliníková.

V kuchyni jako v loutkovém divadle

Lištu můžete dát na stěnu níž, ale také až pod horní skříňku. Pak to v době největšího kuchyňského „fofru“, kdy se všechno elektricky šlehá a míchá, vypadá tak, že malé spotřebiče stojící na lince jsou jeden vedle druhého zavěšené jako marionety na svých šňůrách, které mizí pod horní skříňkou. Lišta se také může připevnit na stěnu vertikálně, od pracovní plochy nahoru, pak jsou zásuvky nad sebou: toto řešení zabírá hodně málo místa a je prostorově příjemné.

Ať je lišta s otevřenými zásuvkami horizontální nebo vertikální, stejně se u ní bude vyskytovat problém se špiněním vnitřků zásuvek a zemnících kolíků. Jednou z variant, která přináší řešení, jsou lehké posuvné krytky, které jezdí po liště a zásuvky se jimi překryjí v době, kdy do nich právě není zasunutá šňůra.

TIP: Výborná je pojezdová vertikální lišta. Není fixní, ale posuvná, jakoby jezdící roztrojka postavená na výšku, místo tří má ale třeba pět a více zásuvek, záleží, kolik je místa mezi spodní a horní skříňkou. Celá lišta je fixovaná kratší stranou na kolejničku v přední části spodní strany horní skříňky, tedy celá lišta - multizásuvka jezdí v prostoru. Nemusíme nikam daleko se šňůrou, celou jezdící lištu si přisuneme, kam potřebujeme.

-ag-

Foto: www.eubiq.sk