V různých krajích se takové okurky nazývají odlišně. Mohou být tedy označovány jako rychlokvašky, kvašáky, mléčňáky... Podle krajových zvyklostí se k nim také přidávají přísady: kopr, česnek, mrkev, cibule, tvrdý chleba, bobkový list, révové nebo višňové listy. Pokud dáme více stroužků česneku a pepře, okurky budou pikantnější.

Společné zásady přípravy

Při výrobě rychlokvašek je zapotřebí dodržovat určité postupy, aby se výsledek podařil. Okurky nakládačky vybereme i větší, které se nehodí na zavařování. Skládají se do hrnce nebo hliněného soudku, ale postačí i pětilitrové zavařovací láhve. Důležité je před naskládáním do nádoby každou okurku pěkně na několika místech propíchat, aby do ní lák lépe pronikl. Lák na okurky lijeme teplý (ne studený, ne vroucí). Nádobu s naskládanými okurkami je potřeba zatížit čistým kamenem, nebo třeba zkříženými špejlemi - cílem je, aby okurky zůstaly celou dobu kvašení ponořené, jinak by byly blátivé. Hotové jsou potom za 5 až 7 dní, přičemž druhý - třetí den začneme pozorovat zakalování láku - mléčné kvašení začíná. Kvasit okurky necháváme v teple, a když jsou hotové, přesuneme je do zimy (chladničky, sklepa), tím se proces kvašení zastaví.

Recept na kvašené okurky s různobarevným pepřem

Na kvašené okurky s různobarevným pepřem budeme potřebovat 3 kg okurek, 2 litry vody, 60 g soli, 15 celých pepřů - namícháme zelený, červený, černý a bílý, 1 lžičku hořčičného semínka, 10 vinných listů, 10 stroužků česneku, snítky kopru (i s okvětím). Očištěné okurky propícháme několikrát, nejlépe kovovou jehlou na testování pečiva v troubě nebo stačí ostrá vidlička. Skládat okurky budeme do velkých sklenic - na dno dáme 3 stroužky česneku, potom okurky prokládané vinnými listy a zbytkem česneku. Koření smícháme a přisypáváme na okurky. Nakonec zalijeme teplou slanou vodou. Sklenice dobře uzavřeme, nejlépe celofánem, na něj můžeme ještě lehce přiklopit víčko nebo ho zatížit prkénkem. Sklenice necháme stát za oknem, v teplejší komoře nebo jinde v pokojové teplotě. Za šest dní je můžeme vyzkoušet.

Recept na rychlokvašky s dvojími listy, křenem a koprem

Na tento typ rychlokvašek si připravíme 2 litry vody, 2 kg okurek, 80 g soli, 10 kusů vinných a 10 kusů višňových listů, 6 kusů celého pepře, 6 kusů nového koření, dva listy bobkového listu, nakrájená kolečka křenu, dvě květenství a dvě snítky kopru. Nálev připravíme v hrnci tak, že vodu s bobkovým listem, solí, pepřem a novým kořením přivedeme k varu, vaříme minutu a necháme stydnout. Do sklenice, hliněného hrnce nebo soudku dáváme ve vrstvách propíchané okurky, listy, kopr a kolečka křenu. Zalijeme teplým lákem a okurky nahoře zatížíme. Zakryjeme celofánem, dobře přitáhneme gumičkou a necháme na teplém místě asi týden.

Nepravé rychlokvašky - Okurky „naháči“

Rychle hotové, tentokrát salátové, okurky můžeme jednoduše vyrobit i s pomocí sladkokyselého nálevu, který lijeme na okurky tentokrát horký. Zkusit to můžeme podle starého domácího vesnického receptu. K přípravě okurek budeme potřebovat 4 litry vody, 1 litr octa, 19 dkg soli, 30 dkg cukru, 54 kusů cukerínu, ¾ lžičky nového koření, ¾ lžičky mletého pepře, 1 lžičku hořčičného semínka, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky, snítku kopru. Okurky salátovky oloupeme. Vykrojíme a vyhodíme střed s jadérky. Nakrájíme je na dlouhé asi 8 - 10 cm dlouhé kousky, přičemž okurku podélně rozčtvrtíme. Připravíme si lák s cukrem a vším kořením - svaříme 4 litry vody a přidáme ingredience. Okurky skládáme do sklenic a ihned zalijeme horkým lákem. Zakryjeme celofánem a necháme v pokojové teplotě, už druhý den je můžeme začít konzumovat.

Tip na závěr: A jestli se vám nechce nakládat, připravte si salát z čerstvých okurek

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz