I když jsme národem houbařů, leccos kolem hub děláme ze setrvačnosti - třeba úpravu hub pořád na jeden způsob. Osvědčených receptů je ale dost: inspirovat se můžeme například v kuchyni ruské, ukrajinské, slovinské. V těchto zemích se totiž houby sbírají také hodně. Najdeme tady mnoho lahůdek, předkrmů i hlavních chodů. A také návodů na konzervaci hub, ať už sušením v celku, mléčným kvašením, zavařováním nebo konzervací v soli.

Jinak v receptech jiných evropských a světových kuchyní se vyskytují spíše houby kupované - žampiony, občas lišky. Dále je to v čínské kuchyni typické Jidášovo ucho. Ale jak si nejlépe upravit voňavý kotrč, křehké masáky a jemné holubinky, s tím nám nejlépe poradí české kuchařské knihy anebo také staří houbaři, kteří si během života vymysleli mnoho receptů a letitou praxí je dovedli k dokonalosti. Není proto na škodu poptat se lidí, o kterých víme, že je sbírání hub po léta jejich vášní, jak jednotlivé druhy hub nejraději připravují a případně jaké na to mají osobní „fígle“. Protože i obyčejná smaženice se dá připravit v mnoha nuancích, ať už trošičku odlišným postupem, nebo přidáním nezvyklého koření.

S čím se dobře doplňují

Dříve se tradovalo a mnohde asi ještě dnes, že je dobře zapíjet houbová jídla mlékem. Prý „pro jistotu“, kdyby jsme snad do smaženice přidali nějakou houbu více či méně jedovatou, tak mléko prý jed obratem v nás zneutralizuje. Dnes víme, že tohle opravdu není radno zkoušet, houby sbíráme pouze ty, které dokonale známe. A zapijeme je zeleným čajem, pivem nebo vínem. Víno vhodně doprovází například smažené bedly nebo kozáky, grilované lišky nebo ryzce, rýžovou paellu s houbami.

Nastavené houby

Houbová smaženice se dá také dobře nastavit zeleninou - pokud jsme jich nenasbírali právě moc, ošidíme jídlo tím, že spolu s nimi dusíme na kostičky nakrájené ředkvičky, cukinu nebo lilek. Zejména ten má ve finále chuť velmi podobnou houbám, pokud se s nimi dusí a kdy natáhne přidané koření a bylinky.

Recepty na závěr

Guláš z bedel

Půl kila očištěných bedel (jen uzavřené a polouzavřené klobouky s asi 2 cm nožkou), 5 - 7 dkg sádla nebo oleje na smažení, sůl, kmín, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté sladké papriky, dobrý vývar, případně pepř.

Houby rozpůlíme, na sádle necháme zesklovatět cibulku, přidáme k ní sladkou papriku, mouku, dobře rozmícháme a přilijeme trochu vývaru. Opět rozmícháme. Přidáme houby a necháme dusit. Vývar přiléváme podle potřeby. Nakonec okořeníme podle chuti, přidat můžeme ještě trochu papriky rozetřené v másle.

Houbové řízky

Nejlepší řízky připravíme z klobouků těchto hub: pravé hřiby, mladé nerozměklé kozáky, křemeňáky, bedla vysoká, muchomůrka růžovka neboli masák, žampion. Řízky z hřibovitých hub mají jemnou, delikátní chuť, masák a bedla vynikají pronikavější vůní a výraznější, kořenitou chutí. Klobouky nakrájíme na 3 - 4 cm silné plátky, osolíme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a opět v mouce. Smažíme z obou stran, až jsou řízečky zlatavé.

Masáky a bedly je možné osmažit i bez obalu. Klobouky těchto hub jednoduše osolíme, případně popepříme a vložíme na máslem vymazanou rozpálenou pánev nebo rozžhavený gril. Nakonec je potřeme máslem s rozdrceným česnekem - případně olivovým olejem s rozdrceným česnekem a bylinkami. Takto upravené chutnají nejvíce na čerstvém chlebu.

Dobrou chuť.

Chodíte na houby? Pochlubte se svým úlovkem v soutěži Fajn houba, vyhrát můžete zajímavé ceny. A pokud máte osvědčený recept, podělte se o něj pod článkem s ostatními čtenáři - inspirace není nikdy dost. Pro více receptů navštivte PROSTRI.CZ.

-ag- Foto: www.thinkstock.cz