Pokud se řadíte k milovníkům vína, pak svou kuchyni dovybavte vinotékou, a to i přesto, že máte sklípek, do kterého lahve s oblíbeným pitím ukládáte. Je přece pohodlnější, než chodit kamsi dolů, otevřít dvířka, vyndat láhev a nalít si skleničku lahodného moku v ideální teplotě.

I víno potřebuje svou teplotu

Možná vás napadne, že víno můžete uchovávat v chladničce anebo ho tam ze sklípku na chvíli dát, aby nezteplalo. Omyl. Ta je totiž pro jeho úschovu naprosto nevhodná, jak bílé, tak i červené se v ní přechladí, a tak před konzumací musíte počkat, než získá vhodnou teplotu.

Neoddiskutovatelné výhody

Uskladníte-li vína do domácí vinotéky, pak bude jejich teplota ihned po vyjmutí ideální. A jaká má být? Odborníci doporučují od 7 do 14 °C, záleží na typu vína, přičemž například šumivá se podávají ještě při nižší teplotě 5 °C. Vedle zajištění vhodných podmínek je důležité udržet především konstantní teplotu, která zaručuje zachování kvality vína.

Důležité parametry

Na trhu jsou mnohá zařízení, která se od sebe liší designem, barvou a parametry. Právě ty určují poskytované služby a zároveň jsou jednou ze složek udávajících cenu výrobku.

Nabízeny jsou modely se stabilní teplotou anebo s možností nastavení až tří teplotních pásem. Vše je regulováno ručně anebo pomocí elektronického ovládání, přičemž součástí některých modelů je LCD displej ukazující nastavenou teplotu, případně informující o její změně. Výrobce udává spotřebu elektrické energie a zároveň zařazení do energetické třídy označené písmeny A, B, C (A je nejefektivnější), zároveň hlučnost (až 32 dB) a další vybavení.

Může to být například vnitřní ventilátor, jehož úkolem je rovnoměrné proudění studeného vzduchu, či systém zajišťující vnitřní dokonalou čistotu.

Z pohledu majitele

Vnitřní prostor je rozdělen do několika přihrádek, lahve se na výsuvné police ukládají vodorovně. Majitel by se měl informovat na objem vinotéky a zároveň na počet lahví, které je možno uchovat (až 40 kusů).

Nabízeny jsou modely určené k vestavění nebo volně stojící, ve standardní bílé či černé, případně nerezu. Přední dvířka jsou prosklená, takže výrobek je estetickou součástí kuchyně. I tak by ale lahve neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření, ideální je polostín a místo, které o sobě dává vědět.

Máme na to?

Zdálo by se, že vinotéku si může pořídit jen člověk s vyššími příjmy, ale to nemusí být až tak pravda. Domácí vinotéku lze pořídit již za cenu kolem 3000 Kč.