Kovové i keramické nože uložené v bezpečí


Autor: Archiv autora
Kam uložit keramické nože, aby se jim, ani nám nic nestalo? A kam s noži kovovými? Do bloků. Bloky na kuchyňské nože jsou dnes již nepostradatelným vybavením kuchyně. Slouží k jejich bezpečnému a praktickému uložení, a současně mohou být i výrazným estetickým prvkem.
Fotogalerie
Materiál i design
Zřejmě největší výběr je v blocích z masivu, v současnosti nejčastěji z bambusového či gumovníkového dřeva, ale třeba i z tepelně upraveného bukového dřeva. Nejmenší bývají obvykle pro tři nože, průřezy navíc mohou být pro každý nůž zvlášť, nebo jsou jednolité, opatřené skrytými magnety, které drží nože na daném místě. Dalším typem jsou dřevěné bloky s nerezovou lištou, v němž se nože vsouvají do mezery mezi blokem a lištou, případně s magnetickou lištou, kde stačí nůž pouze přiložit. Tyto bloky umožňují variabilnější umístění nožů kovových. Větší četnost tvarů nabízí bloky z odolného plastu, případně kombinace dřeva a nerezu nebo dřeva a skla. Luxusní bloky na nože jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, jejich předností je samozřejmě efektní design. Na trhu je i takzvaný multifunkční blok, vyplněný štětinami, který umožňuje ukládat nejen nože kovové i keramické, ale i vařečky, nůžky na maso a další kuchyňské náčiní zcela nahodile v libovolné pozici. Štětinovou výplň bloku lze vyjmout a umýt pod tekoucí vodou.
Nezapomeňme na nože
Nože vybíráme podle materiálů - nerezové klasické, případně kované z jednoho kusu oceli a opatřené nýty, které zvyšují jejich stabilitu a pevnost, či keramické. Dalším měřítkem je i jejich použití - pro jaké potraviny nebo kuchyňské činnosti jsou určeny. Ať už si skládáme sestavu nožů sami, nebo kupujeme hotovou sadu, měli bychom mít na paměti, že součástí menších sad by měly být základní nože - univerzální, na maso, pečivo, zeleninu a alespoň jeden malý nůž s úzkou špičkou, ve větších sadách by neměly navíc chybět nože filetovací, porcovací, špikovací, vykosťovací, nůž na sýr, případně je v sestavě i ocílka, vidlička či nůžky.








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...