Levný nůž se nedá nabrousit prakticky vůbec. Kvalitní nůž naopak udrží ostří i půl roku, stačí jej občas přejet ocílkou. Broušení je trochu umění a trochu řemeslo. Pokud máme rádi v kuchyni dobré nože, je třeba věnovat jim patřičnou pozornost.

Jaký nůž a jaké ostří?

Ty nejkvalitnější nože jsou kované. Jejich čepel je vytažena do kovového prstence a teprve pak je nasazena rukojeť. Bývají to nože nejdražší, které také nejdéle udrží ostří v dobrém stavu. Ražené nože tvoří většinu kuchyňského vybavení. Vyrábějí se jednoduše tak, že se tvar čepele i část, která je uložena v rukojeti, vysekávají z plechu a pak se teprve upravují.

Mezi noži tohoto druhu jsou ale velké rozdíly. Kvalitní nože renomovaných značek dostávají prakticky stejnou péči jako nože kované. Čepele se napřed zakalují prudkou změnou teplot, aby se dosáhlo požadované tvrdosti, a pak se popouštějí, aby byly také správně houževnaté. Kvalitní nůž má přeleštěný povrch. Zvyšuje se tím odolnost proti korozi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vhodné prostředky k broušení

Existují zarputilí odpůrci všech pomocných brousků. Argumentem bývá, že ostří nože se v nich příliš ztenčí, a nůž pak stejně řeže jenom chvilku. Není to tak úplně pravda. Nebojte se je používat, pokud ovšem nejsou z pochybného zdroje. Nože by se také neměly brousit na kameni poháněném motorem. Přitom se většinou kov zahřeje na příliš vysokou teplotu a ostří se může také poškodit.

Jen ostrý nůž slouží

S nožem bychom měli zacházet jako s vlastním účesem. Občas ho dát do odborného závodu nabrousit. Stejně jako chodíme ke kadeřníkovi, aby nám upravil fazonku. Pak už jen stačí pravidelná údržba na ocílce – jako se my každý den fénujeme. Práce s ocílkou není těžká, ale napoprvé to nejspíš nezvládneme. Chce to trochu trpělivosti v nacvičování toho správného gesta. Nezapomínejte, že všichni řezníci, kteří vystupují ve filmech nebo nás okouzlují v masně na rohu, svoje svižné pohyby nacvičovali nejspíš několik let. A dělají to od rána do večera v práci. Výhodou ocílky je, že když se ostří tak úplně nepovede, odborník je snadno opraví.