Strašidelná éčka: která z nich škodí


Autor: Thinkstockphotos.com
Na etiketách potravin se většinou zabýváme hlavně éčky. Jsou to pro nás tajemné kódy, které nám trochu nahánějí strach, protože je neumíme snadno rozšifrovat.
Některá éčka jsou nebezpečná, jindy to jsou látky, které se vyskytují v potravinách docela přirozeně. Mezi ty druhé látky patří například vitamin C neboli kyselina askorbová s označením E300. Podobně je tomu například s kyselinou citronovou E330, kterou běžně najdeme v mandarinkách nebo pomerančích.
Kterých éček se máme bát?
Konzumenti se nejvíce bojí některých vybraných skupin. Obavy vzbuzují syntetická barviva, která mnohdy dodávají potravinám „chutnější“ vzhled, ale většinou se získávají úpravou ropy. Dříve se dokonce používal uhelný dehet. O jejich škodlivosti většinou nemáme pochyb. Na druhém místě jsou konzervanty, které mají za úkol bránit rozvoji různých mikroorganismů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jejich škodlivost je občas zpochybňována, protože nežádoucí účinky na lidské zdraví jsou u nich menší než u látek, které produkují samy mikroorganismy. Další skupinou jsou umělá sladidla a glutamáty, které jsou na etiketách občas nazývány nejrůznějšími bizarními přezdívkami, například chuťový organizátor.
Potraviny se upravovaly vždycky
Kde hledat oporu








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...