V den všech zamilovaných - svatého Valentýna - většinou nemáme náladu na nějaké dlouhé vyvařování. Na něco sladkého k zakousnutí ale ano. Sladkosti pro zamilované mají být voňavé a lehké jako peříčko. Nemusíme se přitom ale poddávat tvarovým ani barevným obvyklostem až kýčům - dezerty nemusí být nutně ve tvaru srdce ani v jedovatě růžové barvě. Vsadíme spíše na chuť a vůni - láskyplné sladkosti mohou vonět čokoládou, aromatickým ovocem, mandlemi...

Podívejme se na pár efektních receptů, které většinou zvládneme v čase do 20 minut. V půlhodince tak svého miláčka překvapíme netradičním dezertem a drinkem navrch.

Smažené banány s omáčkou

Smažený dezert rovná se rychlý dezert. Když času nezbývá, sáhneme po sladkosti smažené. Potřebujeme: banány, trochu Maraschina, máslo na smažení, vejce a hladkou mouku s pár zrnky soli na těstíčko.

Vybereme vyzrálé sladké banány, rozpůlíme je a na talíři pokapeme Maraschinem. Pak obalíme v těstíčku a smažíme na másle po obou stranách. Navrch přijde voňavá ovocná omáčka: čerstvé (rozmrazené nebo kompotované) maliny rozmixujeme s trochou cukru a přelijeme tím banány. Přidat můžeme ještě bílou nebo i čokoládovou pařížskou šlehačku.

Nugátové kuličky

Recept na nugátové kuličky je rychlý, výborný a bez pečení. Na jeho přípravu je potřeba 150 g hořké čokolády, 1 lžíce filtrované silné černé kávy, 3 lžíce mandlového likéru Amaretto, 75 g pravého másla, pár kapek lihového vanilkového aroma, 50 g jemně strouhaných mandlí, kakao na obalování, malé papírové košíčky.

V hrnku ponořeném do hrnce s vroucí vodou smícháme rozehřátou čokoládu s likérem a kávou. Vmícháme postupně máslo, vanilkové aroma a strouhané mandle. Hrnek vyjmeme z vodní lázně a směs za občasného míchání necháme vychladnout (třeba v ledové lázni). Potom odkrajujeme kousky těsta lžicí a v dlaních vyvalujeme kuličky. Na misce je obalíme v kakau a pak posadíme do papírových košíčků.

Zmrzlinový sendvič s ananasem

Mezi sladkými chody nesmí chybět zmrzlina, která se v tomto případě netradičně ukrývá v sendviči mezi dvěma vaflemi. Na 4 sendviče potřebujeme 8 vaflí, 4 kolečka kompotovaného ananasu, 4 kopečky (podle chuti může být i více, kolik se nám do sendviče vejde) té nejlepší čokoládové, vanilkové nebo pistáciové zmrzliny, 150 g malin nebo jahod, asi 30 g moučkového cukru, kakao.

Maliny (jahody) rozmixujeme s cukrem. Na polovinu vaflí rozpečených v topinkovači naklademe kolečka ananasu. Přelijeme rozmixovanými malinami a přidáme kopeček zmrzliny. Přiklopíme zbylými vaflemi a poprášíme moučkovým cukrem a kakaem.

Punč, který nás omámí, i když je bez alkoholu...

Jahodový zmrzlinový punč

Jahodová zmrzlina, hrst malých jahod, 1 cl cukrového mandlového sirupu, 8 cl pomerančového nebo mandarinkového džusu.

Do široké sklenky dáme zmrzlinu, posypeme jahodami, zalijeme mandlovým sirupem a dolijeme vychlazeným džusem.

Dva láskyplné nápoje

Sedmé nebe: 6/10 Maraschina, 3/10 grapefruitové šťávy, 1/10 ginu, led. Do šejkru vložíme na kostky ledu všechny ingredience a důkladně protřepeme. Okraj sklenky přejedeme půlkou citronu a ponoříme do hrubého cukru. Nalijeme koktejl a na okraj sklenky zavěsíme dílek grapefruitu.

Mandarinková láska: 3/10 mandarinkového likéru, 2/10 vermutu, 5/10 ginu, led. Vše protřeseme v šejkru a nalijeme do vysoké sklenky. Její okraj ozdobíme dílkem mandarinky.