Kdysi dávno se nám první silikonové bábovkové formy představily v tmavomodré, ale pak silikon ukázal, co dovede a jaké tvary a barvy na sebe dokáže vzít. A tak je tady malinová, citronová, angreštová, jahodová, oříšková, švestková a další.

Silikon supluje lecjaký materiál

Když se nad tím zamyslíme, silikon se úspěšně převtělil do mnoha předmětů, přičemž nahradil ne jeden, ale mnoho rozličných původních materiálů. V kuchyni vlastně nahrazuje peří (mašlovačka), dráty (šlehací metla), papír (pečicí podložka, košíčky), gumu (stěrky), kov (formy, plechy, formičky), plast (obracečka), dřevo (vál, váleček, podložka pod hrnec) i tkaninu (chňapky). To je široký rejstřík a obdivuhodný sortiment, co všechno tento materiál dokáže. Usnadní i přípravu ztraceného vajíčka:

Výborné vlastnosti

Silikony jsou anorganicko-organické polymery, které drží tvar za vysokých teplot (do 230 °C, některé do 260 °C, krátkodobě i 300 °C). Odpuzují vodu, jsou ale paropropustné, to všechno se v kuchyni při pečení a vaření hodí. Silikon určený do kuchyně si získal oblibu pro svou lehkost, hygieničnost a dobré vedení tepla.

Druhé místo, kde začal být silikon jako doma, jsou mrazničky. Odolává totiž také extrémním mrazům (-60 °C) a nedělá mu problém přechod z mrazu do horka. Neztratí tvar, když zmražené jídlo v silikonové misce přeneseme z mrazničky rovnou do trouby, nemusíme se bát, že by praskl nebo se jinak poškodil.

Tepelná vodivost silikonu je výborná, pečení se může zkrátit až o jednu třetinu. A to v jakékoliv troubě, omezení v tomto směru není. Silikon si rozumí s mikrovlnnou, elektrickou i plynovou troubou.

To nepříjemné zmizelo

Vlastně vyřešil všechny obvyklé problémy pečení. Syrové těsto se nepřilepí na vál ani na náčiní, v troubě se nepřipálí k plechu nebo formě. Další krizový moment je vyklápění - jde to ale ze silikonové formy jako po másle. Silikon je nepřilnavý, pružný, nevstřebává a nepředává pachy. Forma a jiné nádobí a náčiní nám tedy nikdy nenačichne. Také se lehce myje ručně nebo v myčce. Takže ve výčtu výhod už chybí jenom snadné skladování. To je další triumf silikonu: kovové ani skleněné formy rozhodně nepřehneme nebo nesrolujeme jako mísy a formy silikonové. Mohou nejen dělat veselou parádu seřazené na polici ve spíži (silikonové nádoby nejlépe nevkládáme do sebe), ale při stísněném místu celá silikonová pečicí souprava zabere jeden hlubší šuplík.

Nezničitelný silikon

Díky jeho vlastnostem silikon skoro nemůžeme v kuchyni poničit – nemůže se spálit, prasknout mrazem nebo se rozbít. Můžeme ho jenom omylem rozříznout.

Tip: silikonová podložka

Skvělým pomocníkem je multifunkční plochá silikonová podložka. Dá se využít k přípravě těsta jako vál, a také jako podložka do trouby nahrazující pečicí papír nebo vymazávání plechu. Stejně jako se těsto nepřipálí k silikonové formě, tady se nepřipálí ani k plechu.

Foto: Tescoma, Tchibo, Balvi, www.thinkstock.cz, www.isifa.com