Leckterý milovník domácího pečiva posmutní, když musí začít redukovat ve svém jídelníčku vajíčka – tedy hlavně kvůli vyššímu cholesterolu žloutky. Ani v redukční dietě se vajíčka samostatně jako pokrm nejedí a domácí pečení dortů, koláčů a dalších lahůdek je také tabu. Pokud ale zrovna nehubneme, jen vajíček nechceme jíst tolik, dá se to obejít: buď vynecháme jenom žloutky, anebo najdeme recepty, kde se vajíčka dají vynechat úplně.

Čteme-li staré recepty, výjimkou není obsah 5, 8 i 12 vajec v jednom dortu či koláči. To je dnes výjimkou. Nějaký ten recept na pečivo bez vajec není na škodu mít v zásobě pro případ, kdy budeme chtít rychle něco upéct a prostě vejce zapomeneme koupit.

Nebezpečím je ovšem i tuk a přemíra cukru. Tak tomu je u drobenkových koláčů, jejichž podstatou je smíchání másla, mouky a cukru tak, aby vznikla sypká směs, která se sype na plech a peče. Celkovou spotřebu tuku a cukru tady snížíme přidáním větší vrstvy tvarohu a strouhaných jablek.

Lístkové těsto

Lístkové těsto kupujeme ponejvíce hotové. Proto mnohdy ani nevíme, co v něm všechno je. Je hodně mastné (půl napůl mouka a máslo), pak už jen mléko, voda, citronová šťáva nebo rum. Vejce tedy chybí. Těsto má ale hodně tuku. Klasikou z něj je jablečný štrúdl, do kterého pro změnu můžeme přidat kousky banánu.

Kynuté (kvasnicové) těsto

V tomto těstu (mazanec nebo vánočka) je zato vajec poměrně dost, na kilo mouky 2 - 4 žloutky, ve starých receptech i 4 - 5 kusů na 50 - 60 dkg mouky. Na výběr byla ovšem i vánočka válečná s jedním vejcem (a moukou se strouhanými vařenými brambory 1:1) anebo vánočka bez vajec:

Mazanec (nebo vánočka) bez vajec

Do 1 kg mouky se rozdrobí 12 dkg másla, přidá se citronová kůra, 10 dkg cukru, kvásek ze 4 dkg droždí s trochou vlažného mléka a cukru, přidá se i trocha vlažné smetany podle potřeby. Po vypracování se ještě zapracuje 8 dkg hrubě krájených mandlí a 8 dkg hrozinek. Když těsto vykyne, uplete se vánočka nebo vytvaruje mazanec, položí se na vymazaný plech, ještě se nechá kynout, pomaže se bílkem, posype mandlemi a asi hodinu se peče.

Tip redakce: Pokud si ale mazanec bez vajec neumíte představit, ani nehodláte recept na mazanec bez vajec zkoušet, zkuste recept od sexy pekaře. V případě, že jste se ale rozhodli vzít to o letošních Velikonocích s šetřením vajíček vážně, podívejte se ještě na tipy Jak se (ne)obejít bez vajec, které přináší Vlasta.cz.

Křehké těsto

Z něj se pečou koláče, drobné cukroví, košíčky s ovocem a pudingem. Vyzkoušet můžeme křehké těsto ve variantě bez vajec: 50 dkg polohrubé mouky, 25 dkg másla, 15 dkg krupicového cukru, ½ šálku mléka, trocha vanilky nebo vanilkového aroma. Na vál dáme mouku, do důlku v ní přidáme cukr, máslo, mléko a vanilku a důkladně propracujeme do hladka. Necháme odpočinout v chladu půl hodiny.

Koláče a košíčky

Z křehkého těsta můžeme dělat koláče nebo ovocné košíčky jako z cukrárny. Vyplníme vrstvou těsta kovové košíčky a upečeme v troubě. Vyklopíme, necháme vychladnout a plníme pudingovým krémem nebo šlehačkou, přidáme jahodu, kuličku vína, plátek kiwi a polijeme průhledným želé (koupíme v prášku). Koláč děláme obdobně, jen těstem vyplníme dortovou formu, těsto vytáhneme přes okraj dna a vytvoříme vroubkovaný okraj. Potřeme žloutkem (jedině tady je vajíčko!) a upečeme. Koláčový spodek potřeme džemem, poklademe plátky banánů, třešní nebo jiného ovoce a polijeme opět želé či ovocným rosolem.

Tip na rychlý rosol: jahodový nebo pudingový prášek rozmícháme místo v mléce ve vodě a normálně uvaříme s cukrem podle návodu na sáčku.

Foto: www.isifa.com