Je potřeba splnit několik důležitých požadavků, aby nová kuchyně dobře sloužila a byla zcela podle představ majitelů.

V kuchyni je nutný i jídelní kout se stolem pro minimálně 4 osoby. Protože není k dispozici potravinová komora, ukládání potravin musí být přímo v kuchyňské lince. Kuchyň musí obsahovat veškeré spotřebiče – velkou chladničku, myčku, varnou desku, troubu a odsavač par.

Kuchyni jsem se snažila navrhnout tak, aby se do ní vešlo vše potřebné, ale zároveň aby působila elegantně a nepřeplácaně a bylo v ní dostatek volného prostoru. Ideální místo na jídelní stůl jsem našla mezi dvěma dveřmi u volné stěny. Je tam dostatek prostoru pro sezení i chození okolo. Jídelní stůl nepřekáží a nezabírá cenné místo. Na zdi je krásná fototapeta, která působí moderně a zároveň zútulňuje holou stěnu. Kuchyňskou linku jsem navrhla do tvaru L, nemá však rohovou skříňku, místo té je komín, který jsem zvětšila na rozměr 65 x 65 cm, linky kuchyně jsou dotažené k němu, zároveň zbývá 5 cm na každé straně, aby šly otevírat zásuvky a dvířka mezi sebou nekolidovala. Na jedné straně kuchyně je vestavěná chladnička s mrazákem, na druhé potravinová skříň, která má zmenšenou hloubku, aby nevyčnívala do prostoru dveří. Vznikl tak dostatečný prostor na pohodlné procházení dveřmi. Mezi dřezem a rohem je pohodlná pracovní plocha, kolem plynové varné desky je odkládací prostor.

Barevné řešení kuchyně jsem udělala dvě, slečna Alena se stále nemůže rozhodnout mezi dekorem světlé olivy a makassarem. Navrhla jsem obě řešení, aby si mohla vybrat, která kombinace se jí líbí víc.

Pro vás všechny, kteří si zařizujete nové bydlení, nebo rekonstruujete to stávající, jsem připravila jednodenní kurz navrhování kuchyní. Je určen všem, kteří řeší novou kuchyni a nevědí si rady, nebo třeba nejsou spokojeni s návrhy z kuchyňských studií. Konat se bude v Plzni. Více informací na mých webových stránkách. Pokud máte zájem o bližší informace, pište na můj e-mail: PetraKolarikova@design-domova.cz

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz