I dobře uskladněné brambory už cítí ve vzduchu jaro a začínají klíčit. Tedy pokud máte brambory z pole, a nikoli ze supermarketu. Ty posledně jmenované o střídání ročních dob většinou nemají ponětí, díky anebo spíš kvůli chemickému ošetření.

Co není dobré

Bramborové klíčky a zelené části brambor obsahují látku, která se jmenuje solanin. Je to v podstatě jed a brambory jej vyrábějí proto, aby se bránily různým cizopasníkům a nemocem. Věc má logiku, protože pokud je bramborová hlíza schovaná pod zemí, tak jí tam hrozí daleko menší nebezpečí. V menším množství není solanin dospělým nebezpečný. Ovšem je lepší se ho zbavit, abyste si nekazili chuť brambor.

Dobré skladování je základ

Tvorbu solaninu v bramborách vyvolává viditelné světlo. Je tedy důležité, abyste brambory skladovali na tmavém místě, nebo je alespoň zakryli. Pučení klíčků, které také obsahují hodně solaninu, podporuje i vyšší teplota. Čím studenější místo, tím lepší, a tím déle brambory vydrží.

Pokud nemáte žádnou spíž, tak tady jsou dvě babské rady, co dát a co nedat k bramborám. Rozhodně se nedoporučuje skladovat je ve společnosti cibule. Hlízy mají tendenci sát z cibulí vlhkost a následně hnít. Doporučuje se přidat k nim naopak jablko – klidně už za hranicí použitelnosti. Jablka vylučují etylén, který údajně pučení klíčků blokuje.

A co v hrnci?

Loňské brambory je lepší vařit oloupané. Hlízy ve slupce se nejspíš nepodaří zcela zbavit klíčků a vyloučené zbytky solaninu se zbytečně nasáknou do ostatních kusů. Pokud vám brambory přece jen trochu zezelenaly, tak je pečlivě vykrájejte a raději je nedávejte malým dětem. To všechno je důležité nejen ze zdravotních důvodů, ale i z pohnutek kulinárních. Bramborové klíčky i zelené části mají odpuzující chuť.