Trendy versus praxe

Trendy ve světě kuchyní, kovové detaily nevyjímaje, se mění jako aprílové počasí. Pokud zařizujete novou úžasnou kuchyň, případně rekonstruujete tu starou, doporučujeme vám uvažovat spíše prakticky. V ideálním případě (i díky našim radám) se vám podaří vybrat praktická madla, kliky či úchyty, s nimiž se snadno a rychle manipuluje, s krásným designem.

ČTĚTE TAKÉ:

Několik dobrých rad

Otázka, zda vybavit kuchyni dvířky s úchyty, nebo bez nich, donedávna patřila mezi často diskutované problémy. Pravda je, že hladké lesklé plochy prosté kovových doplňků vypadají skvěle, pokud na nich ovšem nezůstanou mastné stopy po dotycích prstů.

Jaký je náš tip? Úchyty namontované podél hran dvířek. V čem spočívají jejich výhody? Ponechají lesklým dvířkám krásný neporušený vzhled. Kromě toho v případě vlastní realizace snižují riziko jejich poškození. Žádné vrtání, žádné díry, žádný prach. Samá čistá práce.

Další možností jsou úchyty zabudované dovnitř. Při volbě klasických úchytů věnujte pozornost jejich hmotnosti a velikosti. Jde o to, aby umožňovaly pohodlné otvírání, a zároveň zde nehrozilo poničení dvířek.

Do malé kuchyně malé úchyty

Pokud si lámete hlavu nad tím, jaké úchyty či kliky patří do malé kuchyně, tak vězte, že nejvíce jí budou slušet malé. Budou zde působit naprosto přirozeným dojmem a navíc ji dokážou nepatrně opticky zvětšit.

Tip: Všechny kovové prvky však nemusí být nutně malé. Když mezi ně včleníte dva tři větší, vaše kuchyně tak získá zajímavou tvář.

Materiály a design

Kvalitní prvky z nerezové oceli nachází své uplatnění takřka ve všech typech kuchyní. Záleží však na jejich designu. Například ke kráse minimalistické kuchyně přispějí tenké horizontálně položené doplňky dvířek.

Když se naproti tomu rozhodnete vybavit své srdce domova v duchu staré babičkovské kuchyně pyšnící se rustikálním dřevěným nábytkem, pak bude na místě poohlédnout se přímo po rustikálních úchytkách. Výběr je na trhu skutečně pestrý.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com