Lednice mezi okny

Snad největším prohřeškem této kuchyně je monumentální nerezová lednice postavená v korpusu z tmavého dřeva na to nejnevhodnější možné místo – před meziokenní pilíř! Zde se stala doslova nepřehlédnutelnou, ačkoliv pohled na ni není nijak zajímavý. Kromě toho interiér opticky zmenšuje a obzvlášť na tomto místě mu ubírá nezanedbatelné množství světla. Řešením by mohlo být přemístění lednice k pečicím troubám, kde hmotu spotřebičů potlačuje částečná vestavba do výklenku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pečicí trouby

Podobně jako lednice, ani skříňka s vestavěnými troubami nepůsobí v interiéru zcela přirozeně. Naopak – lesk nerezu na moderních spotřebičích v kontextu s tmavým, matným a patinovaným dřevem na sebe strhává nežádoucí pozornost. Pokud by se ke dvojici pečicích trub přidala lednice, výraz nerezových ploch by pomohla zjemnit krémová, béžová nebo šedá barva sestavy, která by současně zmenšila kontrast mezi oběma materiály a opticky sestavu odlehčila.

Borovicová podlaha

Borovicová podlaha není pro zvolenou kuchyni a výmalbu ideální. Elegantní tmavá dvířka kuchyně sice působivě vynikají na chladném tónu výmalby, výrazně nažloutlá a sukovitá borovicová prkna podlahy však výsledný dojem zbytečně kazí. Radikálním řešením by mohla být výměna podlahy, kompromisem pak zbroušení stávajícího laku a domoření prken do světlého, lehce našedlého tónu, ladícího s výmalbou. Nejjednodušší cestou k nápravě je nová výmalba v teplejším tónu.

Roztříštěný dojem

Poměrně rozlehlá kuchyně působí zbytečně roztříštěným dojmem. Tmavé dřevo kuchyňských dvířek na světlé výmalbě sice působivě vyniká, současně však tmavá zavěšená skříňka vedle okna stejně jako korpus s lednicí nepůsobí dobře a přetahují se o pozornost s nádhernými atypickými okny. Pomoci by dokázal světlý nátěr těchto zbytečně nápadných osamocených solitérů – nejlépe v odstínu blízkém výmalbě, který by zmenšil kontrast mezi nábytkem, stěnami a oknem.

Osamocená tmavá židle

Osamocená židle u dlouhého barového pultu navazujícího na ostrůvek působí nepatřičně a vzbuzuje otazníky. Trojice lustříků nad pultem totiž jasně naznačuje, že k němu patří tři židle. Tmavá konstrukce židle sice navazuje na černou kamennou desku, ale temný kožený potah splývá s pozadím. Kromě toho, že nemá šanci vyniknout, působí smutně až ponuře. Židli by prospělo nové, světlé čalounění, které by barevně navázalo na odstín výmalby a jemným vzorkem interiér oživilo.

Chybějící textil

Navzdory množství masivního dřeva kuchyně nepůsobí příliš útulně ani v ní nevládne domácká atmosféra. Může za to chybějící bytový textil. Protože u barového pultu není podlaha tak exponovaná jako v jídelně, může zde ležet kusový koberec. Decentní barevný vzor koberce by propojil všechny barvy interiéru, rozdělil velkou plochu podlahy a vnesl sem prvek, který bude spontánně přitahovat pozornost. Oknům by slušely římské roletky z krémové záclonoviny.