Terakota má tu vlastnost, že po celý rok působí nanejvýš klidně a příjemně. Ještě zvláštnější je, že v zimě vytváří materiál a barva pálené hlíny dojem tepla, dojem něčeho hřejivého - a naopak zase v horku dělá dojem chladivého materiálu; v létě se příjemně chodí po svěžích a chladivých dlaždicích. Chladivé teraktové podlahy jsou obvyklé v domech jižní Evropy. V našich zeměpisných šířkách sice také v létě krásně chladí, ale dáme pod ně topné rohože, aby v zimě pro změnu příjemně hřály.

Nejnáročnější, totální přeměna kuchyně ve stylu terracotta zahrnuje i podlahářské a obkladačské práce. Na podlahu přijdou terakotové dlaždice. Buď jednoduché „cihly“ (pokládané do pásů nebo čtverců) nebo větší čtvercové dlaždice, případně zdobnější mozaika.

Stylu podlahy budou odpovídat obklady na stěně (opět v barvě pálené hlíny, třeba ve dvou - třech měňavých odstínech, nebo v kombinaci s bílou či béžovou). Stylově odpovídající budou dále záclony, závěsy a další textilie. A ani utěrky nemusí být obligátní kostkované - a když, zkuste najít alespoň oranžovobílé!

Interiér dotáhne světle oranžová stěna nebo stěny, upravená některými technikami, které jí dodají punc, svěžest a plastičnost. Je to kartáčování, vymývání, tupování štětcem nebo houbou a jiné. Celek kuchyně dotvoří skříňky ze světlého dřeva, ale můžeme uvažovat i o „zazděných“ korpusech, kdy jsou skříňky obložené (opět terakotovými) obkládačkami.

Terakotové zátišíZajímavým a praktickým prvkem nové kuchyně bude vysoký bílý regál plný terakotových nádob a nádobek. Nádoby budou funkční, můžeme v nich skladovat třeba sypké potraviny. V typické oranžové barvě hlíny dobře vypadají všechny tvary – ať už budou naprosto stejné (válcové nebo hranolové dózy s víčky) anebo tvary různé, střídající se - misky, amfory, nízké i vysoké dózy, džbánky. A mezi zcela funkční nádoby propašujeme i nějakou dekorativní věc – třeba terakotovou hlavu nebo sošku. Pak už v policích neruší nic, jsou tu jen nenápadně umístěná bodová světla, která večer celkový dojem umocňují, když nasvěcují vystavené nádoby.

Terakotové předměty krásně vyniknou na bílém (ale i černém) pozadí stěny, ale i v bílém regálu stojící před barevnou stěnou.

-ag-Foto: Bulthaup,